| Nyheter | Rektorn har ordet!

Rektorn har ordet!

Kunskapsgymnasiet Globens rektor Kajsa Rehnman om händelser på skolan.

Hej!

English club
Vi har dragit igång en engelska klubb på skolan. Det är elever och lärare som kommer ses någon gång per månad och spela spel, se på film, diskutera böcker med mera. Självklart på engelska. Är du intresserad av att vara med? Kontakta engelsklärare Emelie.

Utvecklingssamtal
Under vecka 10-11 är det dags för utvecklingssamtal. Jag hoppas du som vårdnadshavare tar tillfället att vara med på detta. Många ungdomar brukar även låta förälder delta trots att man fyllt 18. Att klara kunskapsmålen i gymnasiet är inte helt lätt varför vi måste hjälpas åt som skola och hem. Tillsammans kommer vi mycket längre! Gå även in i EDS tillsammans med er ungdom och kolla in hur det går. Där finns resultat från examinationer och information om vad just ditt barn behöver jobba med för att lära ännu mer.

Kollegialt lärande
Vi som undervisar på skolan fortsätter vässa oss för att hela tiden bli bättre. Vi är mitt uppe i skolverkets kurs Läslyftet. Alla lärare ingår i projektet och jag tror att alla ni elever märkt att vi nu jobbar lite annorlunda med texter. Det är en spännande utvecklingsresa som kommer göra oss skickligare. Mattelärarna på våra gymnasieskolor arbetar även vidare med ett mattelyft. Där arbetar vi tillsammans för att utveckla matematikundervisningen.

Skolbesök
De närmaste veckorna kommer vi få besök av personer från skolor i Holland och Armenien. De vill titta närmare på hur vi jobbar inom Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasierna. Det är spännande att se hur vårt pedagogiska tänk sprider sig runt om i världen. Den 7 februari hade vi också besök av nyfikna högstadieungdomar. Tack för att ni såg till att de kände sig riktigt välkomna!

Programdagar
Den 20 februari kommer vi ha programdagar.

Eleverna på Samhällsvetenskapsprogrammet kommer att gå på armémuseum samt gå en stadsvandring med tipsjakt. Temat är No H8, ni kan läsa mer här.

Programdagen för vårdeleverna inleds med frukost på skolan med gemensamt arbete med fokus på HLR, venprovtagning och kommunikation och bemötande. Därefter blir det bland annat studiebesök på Mikrolaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset och på Stiftelsen Stora Sköndal och besök på neurorehab.

Eleverna på Naturvetenskapsprogrammet kommer göra besök på museer och universitet. Några kommer åka till Uppsala för besök på ett laboratorium samt besöka en evolutionsutställning med. I Stockholm blir det besök på universitetet och Naturhistoriska riksmuseet.

Eleverna på Ekonomiprogrammet kommer göra ett antal studiebesök på bland annat Intrum Justitia, Avanza, SCB och Forum för levande historia. Några kommer även besöka Nacka tingsrätt och besöka Stockholms universitet. En späckad dag som vi hoppas ger eleverna inspiration och kunskaper för sina kommande studier.

Närvaro
Jag vill avsluta detta veckobrev med att betona vikten av närvaro. Har man hög frånvaro blir det mycket svårare att nå kunskapsmålen. Nedan ligger vår rutin angående anmälan till CSN.

CSN-rutin
Vårt uppdrag är att rapportera frånvaro till CSN. Det finns två typer av frånvaro

Anmäld frånvaro och oanmäld frånvaro.

Oanmäld frånvaro

1. Vid oanmäld frånvaro på mer än 5% över en 30-dagarsperiod skickas en CSN-varning till elev och vårdnadshavare
  2. Om frånvaron under följande 30 dagar kvarstår rapporteras eleven till CSN.
  3. Om eleven vid ett senare tillfälle under läsåret upprepar frånvaron skickas ingen varning utan rapport till CSN skickas direkt

Anmäld frånvaro

1. Vid anmäld frånvaro högre än 20% över en 30-dagarsperiod skickas varning till elev och vårdnadshavare. I brevet framgår att om eleven har sjukdom som ligger till grund för den anmälda frånvaron ska läkarintyg skickas in. Läkarintyget ska visas för din SC och Anita. Läkarintyg förvaras hos skolsköterska
  2. Om den anmälda frånvaron kvarstår följande 30 dagar och inget läkarintyg uppvisats skickas rapport till CSN.
  3. Om eleven vid ett senare tillfälle under läsåret upprepar frånvaron utan läkarintyg skickas ingen varning utan rapport till CSN skickas direkt.

Nu får vi hoppas att vi håller oss friska och att solen får förgylla dessa härliga vinterveckor som ligger framför oss.

Allt gott!
Kajsa Rehnman