| Nyheter | Rektorn har ordet!

Rektorn har ordet!

Kunskapsgymnasiet Globens rektor Kajsa Rehnman om händelser på skolan.

Hej!

Förhoppningsvis får ni några fina vilodagar i och med allhelgonahelgen. Vi som arbetar på skolan har passat på att vidareutbilda oss under Höstlovet.

Kunskapsgymnasierna är uppdelade i två kluster. Vi tillhör Kluster norr tillsammans med skolorna i Västerås, Uppsala och Internationella Kunskapsgymnasiet i Liljeholmen. Vi sågs i Västerås under måndagen v 44 och arbetade med frågan kring varför pojkar lär sig mindre än flickor i den svenska skolan. Nationellt och på våra skolor ser vi i många kurser skillnader på kunskapsresultaten mellan flickor och pojkar. Frågan blir då varför och om vi kan arbeta på ett annat sätt så pojkarna når lika långt som flickorna. Under dagen samtalade vi om detta i ämnesgrupper och vi fick även en föreläsning av Fredrik Zimmerman som berättade vad han kommit fram till i sin forskning vid Högskolan i Borås. Gå gärna in och läs hans debattartikel kring hur man skapar en skolkultur där alla når längre. Detta är ett långsiktigt arbete som vi nu startat tillsammans med övriga Kunskapsgymnasier.

Under vecka 44 var även våra matematiklärare på konferens i Malmö tillsammans med alla matematiklärare på våra gymnasieskolor. Det var en kick off för ett matteprojekt som ska pågå det närmaste året. Syftet med projektet är att utveckla matematikundervisningen så alla elever lär mer.

Utvecklingssamtal
Under v 45-46 är det dags för utvecklingssamtal. Jag hoppas du som vårdnadshavare tar tillfället att vara med på detta. Många ungdomar brukar även låta förälder delta trots att man fyllt 18. Att klara kunskapsmålen i gymnasiet är inte helt lätt varför vi måste hjälpas åt som skola och hem. Tillsammans kommer vi mycket längre! Gå även in i EDS tillsammans med er ungdom och kolla in hur det går. Där finns resultat från examinationer och information om vad just ditt barn behöver jobba med för att lära ännu mer.

På gång på skolan
Under veckorna fram till jul är det förutom ordinarie undervisning mycket som kommer hända. Våra vård-elever i årskurs 1 och 2 ska ut på arbetsplatsförlagt lärande (APL). Eleverna på ekonomiprogrammet ska till Norrköping där de ska pitcha sina företagsidéer inom ramen för “Business Buddies”. Vi kommer även få besök från Holland. Vårt arbetssätt sprids över världen och i just Holland är det många skolor som arbetar enligt vår pedagogik. Ännu fler skolor vill börja med det och då kommer de på besök för att se hur vi gör. Vårt elevråd håller också på att planera flera olika aktiviteter. Jag vill inte gå händelserna i förväg och berätta vad här, men det ser ut att kunna bli riktigt trevligt!

Nya allmänna råd i Betyg och bedömning
Jag får frågor ibland från föräldrar hur betygsättningen går till. Mycket har förändrats i den svenska skolan de senaste 20 åren. Häromdagen kom Skolverket med nya allmänna råd för hur vi ska bedöma och sätta betyg. Läs dem gärna om du är intresserad.

Facebook och Instagram
Vi har både ett facebook-konto och Instagram-konto. Följ oss gärna! Vi heter Kunskapsgymnasiet Globen på bägge ställena.

Hoppas ni får en fortsatt fin höst och tveka inte att höra av er till mig eller mina härliga kollegor på Kunskapsgymnasiet Globen om det är något ni undrar över.

Allt gott!
Kajsa Rehnman