MENY
Välj Skola
| Nyheter | Rektorn har ordet!

Rektorn har ordet!

Kunskapsgymnasiet Norrköpings rektor David Råbesjö om händelser på skolan.

Månadsbrev till vårdnadshavare - Mars


Nu är vi inne i mars månad och även om kylan är kvar så närmar sig våren med stora steg. Ett tydligt vårtecken är att våra ekonomielever kommer att delta på den årliga UF-mässan och vi är självklart fyllda av förväntan. Vi önskar dem all lycka till! Nedan hittar du allt från tankar kring utveckling av vårt pedagogiska koncept till en betraktelse över en dag på Kunskapsgymnasiet.

Med önskan om en härlig dag!
Vänligen,
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 08-506 911 72 eller 0709-34 30 52

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel. (klicka på texten för att komma dit)

Stipendium
Ett stort GRATTIS!!! Säger vi till vår ekonomielev Anton Nyberg som tack vare framgångar i studierna och en entreprenörsanda utöver det vanliga valts ut till ett stipendium värt 1 250 USD. Stipendiet innebär att Anton, ihop med sex andra ungdomar från EU och USA, får åka till Pensacola, Florida och under sex dagar samarbeta kring olika humanitära hjälpinsatser med högteknologisk virtuell teknik och flygsimulatorer. Dagarna ska leda till att träna förmågor i samarbete, ledarskap och kommunikation. Stipendiet är finansierat av Delta Airlines ihop med Junior Achievements. Att just vår skola blivit tillfrågad om lämpliga kandidater är tack vare engagerade lärare och elever som deltagit i vårt mångåriga framgångsrika arbete med Ung Företagsamhet och att vi varit pilotskola för ESP, en Europeisk certifiering för entreprenöriella förmågor.

Utveckling av vårt pedagogiska koncept
Vi på Kunskapsgymnasiet arbetar hela tiden för att utveckla och förbättra vår verksamhet. Det senaste året har vi gemensamt på våra skolor tittat mycket på hur vi kan utveckla våra utbildningars innehåll och upplägg. Vi har en hög måluppfyllelse för våra elever, men vårt mål är att den ska bli ännu bättre. Under året har fyra av våra skolor prövat olika upplägg som utvärderas just nu. Exakt vad det landar i vet vi inte ännu, men några av de förändringar vi står inför är:

 • Ökad kurstid med 20-30 minuter per vecka. Syftet är att alla elever ska få sin garanterade undervisningstid inom ramen för kurstiden. En del av workshoptiden kommer användas till detta ändamål.
 • Workshopen blir studieforum, som kommer att vara tid utöver den obligatoriska undervisningen. Studieforum ska ge eleverna möjlighet att få stöd och hjälp i sitt skolarbete och nå sina mål.
 • Ph-samtalet utvecklas genom varvade individuella samtal och samtal i grupp. Vi kommer att kalla detta studiecoachning. Bakgrunden är att vi vill åstadkomma ökad progression och kunna arbeta mer med frågor som självledarskap, motivationsfaktorer och grupprocesser. Forskning visar att variationen mellan individ- och gruppsamtal är fördelaktig för att nå bättre resultat.

Vi planerar att besöka alla basgrupper inom en snar framtid för informera och att möta elevernas tankegångar. Senare i vår återkommer vi med mer utförlig information. Målsättningen är att skapa bra förutsättningar för våra elever på Kunskapsgymnasiet i Norrköping.

Detta sker samtidigt som vi förbereder oss för flytt till nya spännande lokaler. Planen är att öka elevantalet med ungefär 40 elever till hösten. Vi kommer inom kort börja arbetet med rekrytering av lärare i samband med att vi ökar elevantalet.

Vi ser fram emot en spännande höst!

Skolmaten till hösten i Norrköping
När Kunskapsgymnasiet Norrköping till hösten flyttar in i nya lokaler blir det en förändring av skolmaten. I de nya lokalerna finns inget tillagningskök, i stället kommer eleverna i Norrköping få sin mat från samma leverantör som övriga skolor inom Kunskapsskolan och Kunskapsgymnasiet.

Kunskapsskolan har precis upphandlat en ny central leverantör som heter Närda. Närda är specialiserade på en särskild teknik, sous-vide, som innebär att maten värms på plats i skolan lite i taget för att serveras direkt. Tekniken innebär att näringsämnen och smakämnen bevaras och de sammanlagda mattransporterna till och från Kunskapsskolans grund- och gymnasieskolor blir färre.

Vår nya leverantör använder bara kött och fågel från svenska producenter och spårbarheten är mycket god. Redan idag arbetar vårt kök med en hög matsäkerhet och spårbarhet så det känns extra bra att det kommer fortsätta med Närda.

Det kommer alltid att serveras två rätter, varav en vegetariskt, och det kommer också att finnas en fortsatt fräsch salladsbar. Specialkost tillagas separat.

Vi kommer att ha matråd och följa upp vad eleverna tycker genom enkäter flera gånger per termin. Ambitionen är förstås att eleverna ska tycka att maten är bra, att de ska äta sig mätta och få energi för hela skoldagen.

Vår duktiga kökspersonal kommer följa med oss till Bomullsspinneriet och servera skollunch till både grundskole- och gymnasieelever.

Valprocessen till årskurs 2 och 3
I fredags var deadline för att slutföra och skicka in valblanketten inför nästa läsår. Årskurs 1 har genomfört inriktningsval och årskurs 2 funderat kring vilka programfördjupningskurser och individuellt valbara kurser de vill läsa i årskurs 3. Nu kommer Linda (biträdande rektor) lägga in elevens önskade kurser i respektive studieplan inför läsår 2019/2020.

En liten betraktelse
Vill du ha ett yrke som aldrig blir långtråkigt? Bli lärare! När jag vaknade i morse gick jag ur minnet igenom vad som stod på min agenda för idag. Utöver inbokade möten med arbetslag och ledningsgrupp, lektioner och ph-samtal så har jag haft en mängd olika ärenden på mitt bord. De flesta av angenäm karaktär. Mestadels dök dessa ärenden upp bara sådär i farten. När jag bestämde mig för att plugga till lärare så valde jag gymnasiet då jag tänkte att jobbet enbart skulle handla om undervisning och inga direkta övriga sociala kontakter. Så fel jag hade! Och vilken tur att jag hade fel! Just variationen i arbetsuppgifterna är tjusningen i jobbet. På vilken annan arbetsplats än Kunskapsgymnasiet i Norrköping kan en under en och samma dag få jobba med planering av en temadag, skapa nya uppgifter om EU:s institutioner (elevernas favoritområde), vara smakråd gällande studentkläder, lyssna på kärleksproblem, skriva referensbrev vid jobbansökningar samt hitta sin arbetsplats pyntad av en kollega?

Varje dag är fylld med många väntade och oväntade möten och arbetsuppgifter. Många gånger kliar jag mig i skallen och undrar hur tiden ska räcka till. Men på något sätt blir det oftast rätt bra och med många gapskratt på vägen. Drygt 14 år efter avslutade studier sitter jag dessutom delvis på skolbänken igen. Jag och 8 andra kollegor deltar i ett forskningsprojekt där vi genomför så kallad aktionsforskning med utgångspunkt i vår egen undervisning. Nu ska plötsligt JAG hålla mig till formalia, ange källor, producera texter och presentationer. Otroligt nyttigt att själv bli handledd i sådant jag ständigt handleder våra elever i. Det får mig att tänka på att jag är en del i ett fantastiskt team. För det är så jag ser oss. Personalen och eleverna på Kunskapsgymnasiet i Norrköping sitter i mångt och mycket i samma båt där vi har samma slutmål. Bra utbildning kombinerat med massor av roligheter på vägen. Det blir som sagt aldrig långtråkigt här.

Vänligen,
Mårten Blad

Kalendarium
Årets datum ligger finns att hämta på vår hemsida.

Vad är på gång?

 • 7/3 Regional UF-mässa i Nkpg, Stadium Arena
 • 7/3 Utbildningsmässa Liu i Norrköping - Åk2 Schemabrytande em.
 • 11-14/3 Business Buddies i London UF-Utbyte.
 • 26/2 Lunchmusik från Marieborgs musiklinje
 • 27/3 Åk 1: Kompensationsledigt för öppet hus. Åk 2 och 3: Temadag.
 • 28/3-3/4 Tysklandsutbyte, tyska 4- och 5 elever till Leipzig.
 • 28/3-3/4 Spanienutbyte, spanska 4-och 5 elever till Madrid
 • 6/4 Högskoleprov


Följ oss gärna även på Facebook - facebook.com/KunskapsgymnasietNorrkoping

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.