| Nyheter | Rektorn har ordet!

Rektorn har ordet!

Kunskapsgymnasiet Norrköpings rektor David Råbesjö om händelser på skolan.

November 2018

Då var höstlovet över och vi hoppas att ungdomarna passat på att njuta av lite ledighet och nu är laddade för att köra igång igen. Terminen har en tendens att ta slut snabbare än man anar.

Våra UF-företagare tjuvstartade veckan redan måndagen efter lovet med årets upplaga av “Business Buddies”. UF-företagare från alla våra gymnasier var på skolan för att presentera sina företag och nästa steg är att ett antal företag utses för att få åka till Stockholm under ett par dagar och sedan vidare till England i vår. Våra elever är taggade och vi tror på fina framgångar

Redan nu gläds vi med de två elever som lyckades väldigt fint i Innovation Camp. Något som du också kan läsa mer om nedan

Trygghet och trivsel
För ett par veckor sedan genomförde vi en enkät gällande trygghet och trivsel. Elevresultaten är överlag positiva och liknar resultaten i tidigare enkäter. Högst resultat har vi inom frågorna; jag trivs i skolan, jag har studiero på lektionerna/undervisningspassen samt att det är bra stämning på min skola. Det område som vi fortfarande har lite lägre resultat på och som vi måste arbeta vidare med lärartillgängligheten. Om ett par veckor kommer vi att ta tempen på handledarskapet.

"Prova på-dagar"
Om det finns yngre syskon så vill vi passa på att informera om prova på-dagar. Då kommer våra fantastiska elevambassadörer bjuda med årskurs 9 elever in på våra olika undervisningspass och visa hur en skoldag kan se ut här på Kunskapsgymnasiet. I år kommer vi erbjuda tre tillfällen:

Intresse av Natur - Torsdag 29/11 kl. 9.00-11.30 eller 13.00-15.00
Intresse av Ekonomi - Onsdag 5/12 kl. 9.00-11.30 eller 13.00-15.00
Intresse av Samhäll - Torsdag 6/12 kl. 9.00-11.30 eller 13.00-15.00

Vill man göra en anmälan till någon av våra "prova på- dagar" hänvisar vi till grundskolans studievägledare.

Information kring Dysseappen
Vill du få mer information kring hur det är att brottas med dyslexi? Då kan jag rekommendera Dysseappen.
Grundaren Louise Lindqvist och Simon Helgesson Gruséus, högstadieelev som driver appen, berättar om svårigheterna som dyslektiker har i skolan och hur man kan underlätta för elever med dyslexi.

Länk till dyssepodden:

Där finns bland annat flera bra teman som hur lärare kan göra olika anpassningar och intervjuer med elever med dyslexi samt Tips för bättre studieteknik.

Passar även på att skicka med en intervju med Anna Tebelius Bodin som forskat på Harvard om lärande och motivation.

Besök från Nederländerna
Under nästa vecka kommer vi att få besök från Nederländerna. Det är cirka 30 skolledare och lärare som vill se hur vi jobbar med ph-samtal samt ta del av vårt pedagogiska koncept. Som rektor känns det alltid lite högtidligt att få visa vår verksamhet och våra fantastiska elever. Sedan är det alltid extra kul att ryktet om Kunskapsgymnasiet spridit sig till andra länder

Innovation Camp
Två elever - båda vinnare! 64 unga företagare i 21 slumpvis indelade lag deltog i Tekniska verkens och Ung företagsamhets Innovation Camp 2018. Från Kunskapsgymnasiet i Norrköping deltog två elever, Anton Nyberg och Inez Hellgren. Vad stolta vi är att dessa två fick brons- respektive silverdiplom i tävlingen om mest innovativa idéer för att få jordens resurser att återvinnas lite bättre. Grattis!

Skolinspektion
På regelbunden basis besöker Skolinspektionen alla skolenheter i Sverige. I våras hade vi en skol- och koncerninspektion med fint resultat, Kunskapsgymnasiet i Norrköping hade inte någon anmärkning!
Nu är det dags att granska kursen Svenska 3 i förhållande till nationella prov, vilket sker genom inskickade examinationer samt intervjuer med elever, lärare och rektor. Vi uppskattar Skolinspektionen arbete och tycker att de gör ett viktigt jobb för att alla elever ska få rättssäkra betyg och en bra utbildning.

Business Buddies
Måndag v 49 åker Viktor som är lärare i Ekonomi tillsammans med 4 elever till Stockholm för att möte upp elever från våra systerskolor. Väl på plats så kommer de 4 dagarna att vara fyllda av aktiviteter avsedda för nätverkande och ökad kunskap om kundsegmentet aktiva äldre.

Dagarna kommer att innehålla skapande av reklamfilm för Stockholm, besök på byggnationen av Silverlife äldreboende i Nacka samt samtal med kommunfullmäktige. Dessutom blir det en trip till Uppsala för att se hur ett läkemedelsföretag fungerar och avslutas med en tur i staden.

En koordinatorns perspektiv på skolan
Vad är väl en dag på Kunskapgymnasiet? Den kan vara hektisk, slitsam och alldeles...underbar! Är det så våra elever känner när de väljer att stanna sent en mörk novembertorsdag? Är det så tankarna går när de frivilligt träffar sina vänner över en fika i vårt kafé eller hänger runt ett bord på Redaktion 3? Varje vardag klockan 17 går någon av oss i personalen runt och påminner eleverna om att det finns ett liv utanför skolan. Ändå dröjer sig eleverna kvar. Varför? Som koordinator har jag insett det självklara: Våra elever gillar verkligen att vara i skolan. Visst handlar det om kapitel att bli färdig med, möten med arbetsgrupper, uppgifter som finslipas. Men de allra flesta vi möter runt 17-tiden har bara så trevligt ihop att de inte vill skiljas åt. Historier ska berättas, bilder ska visas och intressanta saker ska diskuteras. Nästan som på nätet. Fast i verkligheten. Och för mig som koordinator är det inte heller svårt att besvara frågan om hur en arbetsdag på Kunskapsgymnasiet är. - Ibland hektisk, ibland slitsam, och alldeles...underbar!

Jenny N Grentzelius

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel.

Höstens datum ligger finns att hämta på vår hemsida eller via länk.

Vad är på gång?
12/11 Besök från Nederländerna
14/11 Besök från Skolinspektionen
15-16/11 Studiedag