MENY
Välj Skola
| Nyheter | Rektorn har ordet!

Rektorn har ordet!

Kunskapsgymnasiet Norrköpings rektor David Råbesjö om händelser på skolan.

Månadsbrev till vårdnadshavare - maj

Då går vi in i slutspurten av läsåret och just nu befinner vi oss mitt i den intensiva perioden med nationella prov. Dessa dagar blandas upp med bland annat Pridevecka och EU-valet, något som du kan läsa mer om i brevet. Du hittar också en del praktisk information kring studenten.

Årets elevenkät
Varje år genomför vi en stor elevenkät med frågor som berör allt från undervisning till trygghet. Nu har årets resultat summerats och överlag har vi fått positivt gensvar från de 344 eleverna som svarat. 86% tycker att skolan har bra lärare och att 88% tycker att lärarna är kunniga i sina ämnen, vilket känns roligt då forskningen är eniga om det är lärarna som är den enskilt viktigaste faktorn vid inlärning. 86% upplever att handledaren inte låter en ge upp när det är svårt och 94% känner sig trygga i skolan.

Vi behöver jobba vidare med hur vi kan göra skolarbetet än mer stimulerande (60%) och hur vi kan få eleverna att känna att de har mer inflytande i skolarbetet (60%). I slutet av terminen kommer vi att diskutera och analysera enkätresultatet med eleverna i syfte förbättra de delar där vi ligger lite lägre.

Pride
På torsdag 16 maj drar vi igång Kunskap Pride här på skolan. Då belyser vi främst HBTQ-frågor men även likabehandling i stort. De här frågorna arbetar vi med dagligen i kurser och andra sammanhang, men när East Pride pågår här i Norrköping, hakar vi på och skapar lite extra Pridekänsla i huset! Den yngre generationen är överlag mycket mer tolerant än de äldre generationerna, men HBTQ-personer möter fortfarande fördomar och inacceptans i samhället och det är inte acceptabelt. På Kunskapsgymnasiet står vi upp för alla människors lika värde.

Kom gärna och gå med oss i Prideparaden på lördag 18 maj! Vi samlas klockan 11.00 på skolan, går till Stadsbiblioteket vid klockan 12.00 och avgår därifrån klockan 13.00.

Vi vill också passa på att slå ett slag för den föreläsning om normkritik som personal på skolan kommer att hålla i tisdag 21 maj klockan 17.30 i Kunskapsgymnasiets lokaler. Föreläsningen finns med som en programpunkt i East Pride. eastpride.se Då kan du som vårdnadshavare få en inblick i hur vi arbetar med normkritik här på skolan. Hjärtligt välkommen!

EU-val (elevinformation)
Den 26 maj är det EU-val och ungas röster är viktigare än någonsin! Många av er har fyllt 18 och har därmed rösträtt och andra kommer att bli framtidens väljare. Vi - Patrick (SSU) & Lukas (MUF) tillsammans med samhällslärarna, har ordnat med debatt och skolval. Samtliga riksdagspartier kommer att debattera samt kampanja den 22:e i och utanför föreläsningssalarna.

EU-skolval kommer att hållas på samma sätt som skolvalet, som ägde rum förra terminen. Ta chansen att djupdyka i europa-politik samt ta ställning! Valvaka utlovas där det bjuds på snacks och dricka som faller alla i smaken. Ses där!

Information från lärarna i lag 3
Den 14 juni närmar sig med stormsteg och våra ph-samtal handlar mycket om sista uppgiften i olika ämnen blandat med balklänningar, studentkostymer och utspring. Vi tänkte att ni kanske undrar lite över studentdagen och vad som händer ungefär vilken tid.

Studenterna brukar samlas i Folkparken för champagnefrukost på studentdagens morgon. Det är naturligtvis ingenting som vi sanktionerar men vill delge er om att det förekommer.

Fotografering sker i Folkparken klockan 09:00.

Efter fotograferingen kommer studenterna till skolan för att mingla och äta lunch. Vi tar emot i dörren och beslagtar samt häller ut eventuell alkohol vi hittar.

Efter lunchen, som brukar bestå av smörgåstårta, möblerar vi om i matsalen för en avslutningsceremoni. Det sjungs och spelas, hålls tal och delas ut betyg.

Nästa punkt blir sista samlingen med basgruppen. Då myser vi en sista gång tillsammans. Det är ännu oklart exakt vad som händer, men även om vi visste skulle vi inte skriva det här...

Därefter samlas vi för utspring och det är här ni kommer in i bilden! Det sker genom Marieborgs lokaler klockan 15.00. Vi springer alltså ut på gaveln mot Flygeln. Tänk på att det är svårt med parkeringsplatser den här dagen. Var ute i god tid. Har ni äldre personer med er kan ni gärna ta med en stol eller låta dem sitta en stund inne på skolan. Det kommer att vara trångt, men trevligt. På studentskyltarna står det vanligtvis klassbeteckning (3:5) och/eller programinriktning (EKEKO, EKJUR, NANAS, NANAT, SABET eller SASAM).

Studenterna sjunger därefter studentsången och kommer ut till er i folkhavet för att ta emot era hyllningar. (Vi står kvar på trappan och gråter...) Ta hand om betygen så fort ni kan! Det är tråkigt om de kommer bort. Ni kramas, gratulerar och fotograferar en stund, sedan är det dags för...

...flaket! De kommer antagligen stå parkerade på Kvarngatan (det har studenterna bättre koll på än vi). I ungefär en timme åker de runt på flaket och för väsen, sedan kan ni hämta upp dem för firande hemma eller på lokal. En grej som är bra att komma ihåg är att det är alkoholfritt även på flaken. Eventuella små flaskor med bubbel som hängs runt halsen kan vara bra att ta undan innan flaket, om en inte vill riskera att ordningsmakten beslagtar dem.

Hur kvällen fortsätter lämnar vi till er. Hoppas ni får ett fint och minnesvärt firande tillsammans med era fantastiska ungar.

Busskort
Under förra sommarlovet hade alla ungdomar i Sverige sommarlovsbusskort. Det var ett regeringsbeslut och tanken var att de skulle få sådana även de nästkommande två somrarna. Som ni kanske har läst eller hört i media, är det beslutet nu upprivet. Det innebär att inga sommarbusskort kommer att skickas ut i år.

Examensbevis
Det här ska inte vara någon nyhet för eleverna, men en liten påminnelse och kunskap som kan vara bra även för er hemma. För att få ett examensbevis från gymnasiet måste eleven ha betyg (F är ett betyg) i minst 2500p och max 250 av dessa poäng får vara betyg F. Eleven får dock inte ha betyg F i någon av kurserna Eng5, Eng6, Ma1B/C, Sv1, Sv2, Sv3 och gymnasiearbetet.

Matsedel
Här hittar du skolans matsedel. (klicka på texten för att komma dit)

Kalendarium

 • 18/5 Obs! lördag Prideparad
 • Vecka 21 Pride
 • 30-31/5 Lov
 • 5/6 Kompletteringar/prövningar åk 1+2
 • 6-7/6 Lov 10/6 Kompletteringar/prövningar åk 1+2
 • 13/6 Avslutning åk 1 och åk 2
 • 14/6 Student kl.15.00
 • NP-/Skolverks-/Slutprov
 • åk 1 30 april, MSv.19, 9 maj, 13 maj, 28 maj NP-/Skolverks-/Slutprov
 • åk 2 30 april, 3 maj, MSv.19, 10 maj, 13 maj, 20 maj, 23 maj, 24 maj, 4 juni NP-/Skolverks-/Slutprov
 • åk 3 30 april, 10 april, 3 maj, 7 maj, MS v.19, 9 maj, 13 maj, 20 maj, 21 maj, 28 maj
 • 20190815 Terminsstart
 • Årets alla datum finns på vår hemsida.

  Med önskan om en fin dag!
  David Råbesjö
  david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se
  telefon 08-506 911 72 eller 0709-34 30 52

  Följ oss gärna även på Facebook - http://www.facebook.com/KunskapsgymnasietNorrkoping

  Vanliga frågor

  Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

  Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

  Mer information

  Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

  De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

  Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

  Kunskapsskolan

  Om företaget

  Våra grundskolor

  Jobba hos oss

  Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

  Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.