MENY
Välj Skola
| Nyheter | Reseblogg: Kunskapsgymnasiet i Indien - kärleksmonument och utbildning till fler

Reseblogg: Kunskapsgymnasiet i Indien - kärleksmonument och utbildning till fler

Tio elever från Kunskapsgymnasiet runt om i Sverige reste till Gurgaon i Indien för att göra research till sina gymnasiearbeten. Läs resebloggen här.

Eleverna går i vanliga fall på samhällsprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Norrköping, Västerås, Malmö, Uppsala och Göteborg. Med till Indien är förutom fem lärare även Kunskapsgymnasiet Norrköpings rektor David Råbesjö som projektleder hela resan. Det är han som skriver om gruppens händelser under veckan.

Läs del ett här.

Läs del två här.

7 februari 2018

Klockan är 5:30 och mobiltelefonen vibrerar samtidigt som displayen lyses upp med texten: Taj Mahal. På väg ut till bussen grabbar vi en frukostpåse och börjar färden till Agra. Vi åker de 18 milen på vägar av varierande kvalité. Nu såg vi för första gången den indiska landsbygden breda ut sig med sina stora gröna fält och betande vattenbufflar.

Väl på plats fick vi en intensivkurs inom den vetenskapliga disciplinen tålamod. Det var ett myller av försäljare som ville sälja snöglober med Taj Mahal-motiv, guidetjänster och oxpiskor. De två första kändes helt logiska medan den sista kräver ett lite mer kreativt tänkande och ska sanningen fram har vi inte kommit fram till något vettigt anledning att köpa med en oxpiska.

Efter passerat den obligatoriska säkerhetskontroll möttes vi av en pampig röd byggnad som fortfarande dolde det vi kommit för att se. Längst upp på byggnaden fanns 22 kupoler vilka representerade antalet år det tagit att bygga Taj Mahal. Värt att notera är att mausoleet stod klart år 1643.

Då vi gick genom den röda porten såg vi den vita vita byggnaden som vi så väl känner igen. I vissa fall upplevs kända byggnader som turistfällor men här känns det som vi alla förvandlas till prinsar och prinsessor i en underbar saga. Flera hundra selfies och groupies senare lämnar vi denna magiska plats. Någonstans är vi övertygande om att denna dag är ett minne för livet - stort tack till Kunskap för denna upplevelse.

De fem timmarna hem i bussen fylldes av allsång, sköna skratt och reflektioner i loggboken. Det sista var kanske en efterhandskonstruktion.

Imorgon har vi kanske vår viktigaste dag då vi ska besöka Pratham och överlämna våra insamlade pengar. Vi är övertygade att utbildning gör skillnad!

8 februari 2018

Den här dagen står Pratham på agendan. Även om var lite sega vid frukosten så piggnade vi till snabbt då vi skulle få se ytterligare delar av Indien. Resan idag går till den fattigare delen av Delhi. Organisationen Pratham bedriver undervisning för de barn som kanske inte vanligtvis skulle få tillgång till skolgång. Utbildning som så många gånger är nyckeln till bättre jobb och bättre livskvalité. Läs gärna mer på Prathams hemsida här.

Bussen stannar till i ett myller av hus, människor och elledningar av tveksam kvalité. Mihinka Sharma som jobbar för Pratham guidar oss till en smal trapp som leder upp till tre små klassrum. Väl inne fick vi ta del av ett undervisningspass med engagerade lärare och elever. Trots att det dundrade in ett gäng svenskar så fokuserade eleverna, för det mesta, på det som skrevs på tavlan. Här förmedlas kunskap till kommande generationer precis som i Sverige fast under andra premisser. Vi blev alla tagna över situationen och reflektionerna dröjer sig kvar en lång stund, kanske resten av livet.

Under besöket fick vi lämna över pengarna som ni på våra gymnasier samlat in. Pengarna räcker till ett års skolgång för ca 60 elever. Pengar som omvandlas till kunskap och en språngbräda till ett annat liv. Tack för att du bidragit!

På väg tillbaka till Gurgaon delade vi upp oss i två grupper. En grupp valde att besöka en indisk marknad och den andra besökte Qutub Minar som är en fantastisk minaret från 1300-talet.

Kvällen avslutades på Kingdom of dreams som närmast kan liknas med ett Las Vegas i Bollywood-kostym.

En dag med tvära kontraster!

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.