MENY
Välj Skola
| Nyheter | Så säkerställer vi rättningen av nationella prov

Så säkerställer vi rättningen av nationella prov

Här är tre snabba frågor till Kiki Jerneheim som är rektor på Kunskapsgymnasiet Internationella.

1) Hur arbetar Kunskapsgymnasiet med rättningen av nationella prov?
– På Kunskapsgymnasierna sker samrättning, på skolorna eller mellan våra skolor. De ämneslag som har nationella prov rättar tillsammans och sambedömer de olika delmomenten.

2) Det verkar vara svårt att få en rättvis bedömning av resultatet mellan skolor, hur säkra är ni på att det blir rätt?
– Vi har gjort rättningen så säker som möjligt, med alla till buds stående medel. I år genomfördes till exempel rättningen av de nationella proven i svenska via Digiexam, som är en digital plattform där man kan föra in betygskriterierna direkt i anslutning till uppgifterna. Man kan även anonymisera proven. När slutbetygen på kurserna så småningom ska sättas samarbetar lärarna inom ämneslagen eller mellan skolorna även där.

3) Friskolor får ibland kritik för att de rättar nationella prov för snällt, vad säger du om den kritiken?
– Givetvis respekterar jag resultatet i rapporten även om jag tycker att det är lite tråkigt att man alltid väljer att ställa friskolor mot kommunala skolor. Ska vi helt kvalitetssäkra rättningen av nationella prov i Sverige så behöver vi nog införa extern rättning av en oberoende part oavsett vilken huvudman skolan har.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.