| Nyheter | Ung företagsamhet Skåne: Tulio fick priset Årets lärare

Ung företagsamhet Skåne:
Tulio fick priset Årets lärare

Tulio Capriles är lärare i företagsekonomi och entreprenörsskap på Kunskapsgymnasiet Malmö. I år vann han utmärkelsen Årets lärare av Ung företagsamhet Skåne.

Varför valde du att bli gymnasielärare inom företagsekonomi?
– Jag älskar företagsekonomi och entreprenörskap och som lärare kan jag jobba med mina favoritämnen varje dag. Det är givande att visa ungdomar hur företag fungerar och hur det krävs människor med olika bakgrund för att driva framgångsrika företag, säger Tulio Capriles.

Vilket fokus är viktigast i din undervisning?
Det viktigaste för mig är att utveckla elevernas drivkraft. Jag vill få eleverna att inse att träning och hårt arbete ger resultat. Det jag gillar mest med UF-konceptet är att det ger förutsättningar för att utveckla elevernas drivkraft. Om eleverna är passiva så händer ingenting i UF-företagen och det blir tydligt för eleverna att de måste kämpa sig fram. Något som jag också tycker är extraviktigt är att avdramatisera fel och misslyckande. Jag vill att eleverna ska våga göra fel för att sedan utvärdera, lära sig av sina misstag och göra det bättre nästa gång.

Hur engagerar du dina elever?
Jag försöker alltid koppla undervisning till verkligheten. Ämnet företagsekonomi är så tacksamt i det avseende eftersom det händer nya saker näringslivet och världsekonomin hela tiden. Jag har också ett genuint intresse för ekonomi och hoppas att det smittar av sig. Inom UF får eleverna möjlighet att delta i en del aktiviteter utanför skolan, till exempel frukostträffar för näringslivet. Det hoppas jag också lyfter elevernas intresse, säger Tulio och fortsätter:

– Förra året var jag bland de nominerade men fick inte utmärkelsen. Därför är det extra kul att bli utsett till Årets lärare i år. Det är en fin bekräftelse för det arbetet jag gör tillsammans med elever, kollegor och skolledning. Jag känner mig hedrad och tacksam.

Ung företagsamhet Skåne
Årets UF-Lärare 2017
Vinnare: Tulio Capriles, Kunskapsgymnasiet Malmö

Motivering:
"Årets lärare har under många år arbetat aktivt med att utveckla sitt arbete med UF, både för sig själv och för sina elever. Med ett ständigt intresse av att skapa mervärde för eleverna håller sig läraren a jour, reflekterar kontinuerligt över utbildningsprocessen och testar gärna nya sätt att ta sig an UF-företagandet. Årets lärare ser värdet av ett nära samarbete med näringslivet, och utifrån elevernas nivåer och ambitioner lyckas hen entusiasmera och utmana sina elever att utveckla både befintliga och nya förmågor."

Tävlingsvärd: Lärarförbundet