MENY
Välj Skola
| Nyheter | “Vi kommer längre när vi vågar bryta mönster”

“Vi kommer längre när vi vågar bryta mönster”

Hon drivs av utveckling och har en passion för ledarskap, men hennes fokus ligger alltid på elever och medarbetare. Här berättar Kunskapsgymnasiet Göteborgs rektor Eva Tillvie om sitt sätt att se på ledarskap.

Vad är det viktigaste i rektorsrollen enligt dig?
– Vi är här för att eleverna ska få en bra utbildning, det är det viktigaste. För att en skola ska fungera bra är det dessutom viktigt att varenda medarbetare förstår hur viktiga de är för verksamheten. Vi är en helhet, där jag som rektor håller i trådarna men det är väsentligt att vara ödmjuk i det.

Varför blev du rektor?
– Jag har alltid haft en passion för ledarskap och började tidigt träna ett fotbollslag och startade upp ett tjejlag i handboll i Vetlanda där jag kommer från. Som person är jag noggrann och strukturerad men även kreativ, vilket är användbart i rektorsrollen som så ofta kräver att man kan se hur och var man kan effektivisera och utveckla. Jag har många tankar och idéer och drivs verkligen av att få samarbeta och vara delaktig i förbättringsarbete.

Varför just Kunskapsgymnasiet?
– Jag fastnade för arbetssättet och tryggheten i organisationen, där grundbultarna finns. Det som tilltalar mig med undervisningsformen är att det är fokus på individen.

Ett pedagogiskt ledarskap, vad är det för dig?
– Det är att vara uppdaterad inom den senaste forskningen och analysera det pågående arbetet på skolan tillsammans med lärarna. Men också att vara med i den dagliga verksamheten och våga bryta mönster. Det ska finnas en tydlig pedagogisk vision som stegras under en tre- till femårsperiod. Det är jätteviktigt med struktur men att vi vågar variera undervisningen.

Om du fick drömma fritt - vad skulle du förändra inom skolan?
– Då skulle jag vilja ha en stor skolgård med basketplan och utrymme för bänkar och stolar så vi skulle kunna ha utomhuslektioner. Jag vill koppla samman omvärlden med skolan.

Vad behöver du för att vara en bra ledare?
– Jag behöver full insyn i organisationen, både i den stora och i den lilla. För att jag själv ska utvecklas behöver jag ett bra nätverk. Som rektor behöver jag ständigt vara uppdaterad kring vad som händer i vårt samhälle och i samhällsdebatten.

Kort om Eva
År som rektor: Fyra år.
Bakgrund: Har arbetat som biträdande rektor tre år och har varit lärare sedan 2007. Innan dess har Eva både varit frisör och bagare.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss

Kunskapsskolans personuppgiftsbehandling

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.