MENY
Välj Skola

Dölj - EK till skolor

Som ekonom kan du arbeta inom alla sektorer på arbetsmarknaden och inom de mest skiftande områden och befattningar. Kanske vill du bli ekonomiprofessor som Jean Tirole, förra årets vinnare av Ekonomipriset till Alfred Nobels minne, eller privatrådgivare som Alan Greenspan, f.d. ordförande för USA:s centralbank, Federal Reserve.

På Ekonomiprogrammet får du kunskaper om företagens roll i samhällsutvecklingen både lokalt och globalt.

Du lär dig att söka och analysera information utifrån samhälls­ekonomiska, företags­ekonomiska och juridiska fråge­ställningar. Du studerar marknadsföring, redovisning och organisation, samt vad som krävs för att starta och driva ett företag. Bland annat kommer du att läsa psykologi, mate­matik, juridik, svenska, engelska, entreprenör­skap och företags­ekonomi.

Programmet är högskole­­förberedande och ger dig många valmöjligheter. Yrken som du kan inrikta dig mot efter utbildningen är ekonom eller jurist inom exempelvis bank, detaljhandel eller försäkrings- och fastighetsförvaltning. Skulle du vilja arbeta utomlands finns det många möjligheter för svenska ekonomer inom internationella organisationer och företag.

Länk: Skolverkets hemsida om

Merjam, Ekonomiprogrammet

Varför går du Ekonomiprogrammet?

– Jag valde ekonomiprogrammet eftersom jag tyckte att det verkade intressant och roligt. Jag tycker om matte, juridik och flera andra ämnen som ingick i programmet.

Vad händer på ditt program?

– I mitt program händer det mycket just nu. Eftersom jag går sista året så får vi chansen att starta våra egna företag genom UF, Ung Företagsamhet.

Det verkar bli ett jätteroligt år, så det finns mycket att se fram emot.

Hur trivs du på skolan?

– Jag trivs bra! Kunskapsgymnasiet är en liten skola där man får den hjälp och det stöd man behöver.

Har du något tips till en blivande elev?

– Jag rekommenderar dig som ny elev att plugga mycket och gå på många workshops. Gör du det kommer det att gå bra!

Patricia, Ekonomi­programmet

Varför valde du Ekonomi­programmet?

– För att lag och rätt är en viktig del av samhället och för att jag vill läsa vidare till jurist.

Berätta om ditt program!

– Jag har valt inriktning Juridik och är väldigt nöjd med det. Nu läser jag ”Affärsjuridik” och ”Rätten och samhället” som båda två är roliga kurser. Inom affärs­juridiken håller vi på med avtalsrätt och inom “Rätten och samhället” förbereder vi oss för ett prov på fem olika kapitel.

Vi diskuterar också ”milleniemålen” och min grupp ska redovisa mål nr två: Alla barn ska gå i skolan.

Vad gillar du med Kunskaps­gymnasiet?

– Det bästa med skolan är gemenskapen. Här vågar man vara sig själv utan att någon dömer en. Skolans lärare kan inte bli bättre. De engagerar sig i eleverna och bryr sig verkligen om oss.

Vilka är dina framtidsplaner?

– Det är att studera på Juridicum i Uppsala. Sen vill jag antingen starta en egen juristbyrå eller flytta till New York och jobba.

Carl, Ekonomi­programmet

Varför går du Ekonomiprogrammet?

– Jag valde Ekonomi­programmet med inriktning juridik eftersom jag är intresserad av ämnet och vill lära mig mer om det.

Vad är speciellt med Kunskaps­gymnasiet?

– Det är arbetssättet och relationen med läraren som är ens mentor.

Vad händer på ditt program?

– Jag jobbar med Ung Företagsamhet där vi får testa på att starta ett företag från grunden.

Vilka är dina framtidsplaner?

– Att starta och driva mitt eget företag.

Har du något tips till en blivande elev?

– Använd din tid på gymnasiet väl. Plugga, men glöm inte bort att ha kul också!

Mirza, Ekonomiprogrammet.

Hur trivs du på Kunskapsgymnasiet?
– Jag trivs jättebra på skolan och med utbildningen. Mina lärare är alltid tillgängliga när jag behöver dem. Jag har också många vänner här.

Varför valde du Ekonomiprogrammet?
– Jag valde ekonomi för att jag tycker det är intressant samt att jag skulle kunna tänka mig att ha ett eget företag i framtiden. Programmet ger mig också många olika yrken att välja emellan.Vad är speciellt med skolan?

– Det jag tycker är speciellt bra på skolan är våra workshops. Anledningen till det är att jag där får hjälp med mina studier och får tid att göra klart mina läxor.

Vilket yrke har du om tio år?
– Jag tror att jag kommer driva ett eget företag eller så kanske jag väljer att utbilda mig vidare till civilekonom.

Elias, Ekonomi­programmet

Vad händer på ditt program?

– Nu läser jag Svenska, Engelska, Matematik, Naturkunskap och Företagsekonomi och så sätter jag igång med både Psykologi och Samhällskunskap 2 i vår, vilket ska bli otroligt roligt. Mitt första år var också jätteroligt med mycket aktiviteter som stärkte gemenskapen och gav mig mycket nya vänner. Det var också flera gästföreläsare på skolan, vilket var otrolig intressant.

Hur trivs du på Kunskaps­gymnasiet?

– Jag trivs oerhört bra. Alla här är så otroligt trevliga och respekterar varandra. Jag ser fram emot att gå till skolan varje dag och tycker att det är roligt att studera. Det beror på alla bra elever och lärare på skolan.

Vad ska du göra efter studenten?

– Det lutar åt att resa och jobba efter gymnasiet. Sedan så kommer jag börja plugga till advokat i Stockholm eller till civilekonom på Linköpings universitet.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Vad erbjuder Kunskapsgymnasiet mig?

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss