MENY
Välj Skola

Dölj - NA till skolor

Alfred Nobel, uppfinnare av dynamiten, och Marie Curie, fysiker, kemist och tvåfaldig Nobelpristagare, var två av världens mest framstående naturvetare. Även Christer Fuglesang, första svensk i rymden, har en bakgrund som naturvetare. Möjligheterna inom naturvetenskapen är oändliga. Vad drömmer du om?

Naturvetenskaps­programmet består till stor del av teoretiska studier i kemi, fysik, matematik och biologi. Därutöver gör du fältstudier, laborationer och genomför experiment. Miljö- och resursfrågor är en viktig del i utbildningen och du kommer att få analysera behov och utveckla nya idéer. Du lär dig också att läsa och skriva om grund­läggande naturvetenskap på engelska. Naturvetenskaps­programmet ger dig behörighet till de flesta högskole­utbildningar.

Brinner du för naturvetenskap och matematik och vill förena det med en fördjupad förståelse för samhällsfrågor, kan du välja inriktningen Naturvetenskap och samhälle. Exempel på yrken du kan inrikta dig mot efter utbildningen är läkare, forskare eller ingenjör.

Länk: Skolverkets hemsida om

Elala, Naturvetenskapsprogrammet

Varför valde du att gå Naturvetenskapsprogrammet? – Jag var inte säker på vad jag skulle välja, men det slutade med att jag valde naturvetenskapsprogrammet för att det berör många områden. Jag har ett särskilt intresse för biologi och även kemi tycker jag är lockande.Vad är unikt med Kunskapsgymnasiet?
– Stödet jag får av mina lärare och min personliga handledare. Det ger mig motivation att anta utmaningar och stegvis sätta personliga mål. Dessutom lär jag mig planera och strukturera studierna.

Skulle du rekommendera någon annan att söka Kunskapsgymnasiet?

– Ja, alla som söker en gymnasieskola som är trygg och bra med en skön stämning. Själv har jag älskat mina engagerade lärare och skolans arbetssätt.

Lola, Naturvetenskaps­programmet

Varför valde du att gå Natur­vetenskaps­programmet?

– Jag valde ”natur” för att jag gick en matte- och NO-inriktad klass i högstadiet. De var mina favoritämnen och är det fortfarande.

Vad är speciellt med Kunskaps­gymnasiet?

– Skolan har ett lite annorlunda arbetssätt som passar mig. Vi har inte flera lektioner efter varandra och sen prov på det, utan föreläsningar i ett ämne som man sen fördjupar sig i under olika lektioner och ”kommunikationspass”.

Uppgifter jobbar man med på workshops och där kan man alltid få hjälp av en lärare. Man kan studera i hela skolan, t.o.m. i matsalen, sen finns det tysta rum eller öppna klassrum där man kan plugga om man vill vara ifred.

Vad har du för framtidsplaner?

– Direkt efter studenten vill jag studera vidare på KTH till civilingenjör. Energi, miljö och hållbar utveckling är något som jag vill jobba med i framtiden.

Årskurs 1

Under ditt första år introduceras du till naturvetenskapen och ett vetenskapligt arbetssätt. Du lär dig att laborera och studerar materiens uppbyggnad samt bekantar dig med en mer avancerad matematik.

Årskurs 2

Nu studerar du efter din valda programinriktning och fyller på med allt mer avancerade ämneskunskaper. Du får bland annat arbeta med modeller, ställa hypoteser som du provar och drar slutsatser av.

Årskurs 3

I årskurs tre väljer du olika program­fördjupningar. En av våra mest populära kurser är t.ex. Läkemedels­kemi och Bioteknik som förbereder dig för att läsa medicin på högskolan. Du skriver också ett eget gymnasiearbete och blir allt mer avancerad inom dina individuella kurser.

Judith, Naturvetenskaps­programmet

Varför valde du att gå Naturvetenskaps­programmet?

– För att ha dörrarna öppna för många olika inriktningar i framtiden, men också för att jag, som det ser ut just nu, vill plugga vidare till maskiningenjör och tekniklinjen inte kändes rätt för mig.

Vad är speciellt med Kunskaps­gymnasiet?

– Det förbereder en inför framtiden och uppläggen inom kurserna ser ut som på universitetet. Lärare och elever har också en bra relation och det är en jättebra stämning i skolan.

Vad gör ni på ditt program?

– Just nu ska vi avsluta Fysik 1 och Matte 2C, och är mitt i den första kemikursen. Repetition är det alltså som gäller i fysik och matte, men kemin är ny och spännande.

Vilka är dina framtidsplaner?

– Att bli maskiningenjör eller jobba med logistik, jag har kollat runt och det verkar passa mig. Men sådant kan ju ändras allteftersom tiden går!

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Vad erbjuder Kunskapsgymnasiet mig?

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss