MENY
Välj Skola

Dölj - SAM till skolor

Chefstjänsteman för hela FN eller vass samhällsdebattör? Om du delar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons, eller debattören och författaren Katrine Kielos, engagemang för samhällsfrågor och utveckling så är samhällsprogrammet en naturlig väg framåt för dig.
På programmet startar du med att läsa samhällsvetenskapens historia för att kunna analysera och förstå samhället vi lever i idag.

Du får verktyg för att formulera och lösa problem och du studerar ekonomiska samband, internationalisering, välfärds- och genusfrågor samt ledarskap och kommunikation. Du lär dig att granska fakta och statistik samt utvecklar din verbala och skriftliga förmåga. Ämnen som du fördjupar dig i är samhällskunskap, religion, historia, moderna språk, engelska, svenska och psykologi.

Är du intresserad av att exempelvis läsa vidare till lärare, psykolog, journalist, marknadsförare, statsvetare eller socionom är detta en bra utbildning för dig. Som samhällsvetare kan du även jobba inom media, information och IT.

Länk: Skolverkets hemsida om
Samhällsvetenskapsprogrammet

Rim, Samhällsvetenskaps­programmet

Varför valde du Samhälls­vetenskaps­programmet?

– För att jag är intresserad av samhälls­vetenskap och vill arbeta med något inom det området. Eventuellt vill jag bli socionom för att jag älskar att arbeta med människor och bryr mig om andra.

Vad händer på ditt program?

– I ettan så läste vi grunderna i samhällsämnena. Nu har vi börjat

inriktnings­kurserna typ sociologi, det är mycket intressant! Vi talar om normer och hur vi kan sätta oss in i andra människors situationer.

Hur trivs du på skolan?

– Alltså jag älskar skolan för människorna här är glada och man blir inte utstött, lärarna är riktigt bra och har alltid tid för oss. Skolan är liten så alla känner alla och sen har vi work­shops där vi får extra tid med lärarna. Istället för att göra läxorna hemma så pluggar jag i skolan på workshopen och kan få hjälp av mina lärare samtidigt.

Ida, Samhällsvetenskaps­programmet

Varför valde du att gå Samhälls­vetenskaps­programmet?

– Jag är intresserad av samhälls­ämnena och tyckte att det verkade vara det roligaste programmet. Lärarna på programmet finns alltid tillhands och är engagerade i studierna och bryr sig om eleverna.

Vad händer på ditt program?

– Jag går med inriktning samhälle. Just nu läser vi om Stockholms historia och ska hålla redovisningar ute på stan.

Under mitt första år gjorde vi många studiebesök inom samhällskurserna. Det var väldigt roligt att få komma utanför klassrummen och se saker på riktigt.

Hur trivs du på skolan?

– Jag trivs jättebra på Kunskaps­gymnasiet. Vi har en bra stämning och man kan verkligen vara sig själv här.

Årskurs 1

Här lägger du grunden för dina studier till samhällsvetare och får verktyg för att analysera och förstå vårt moderna samhälle. Under ditt första år är kurserna identiska för alla på programmet. Det ger dig en bred ingång för att göra ditt val av inriktning till årskurs två.

Årskurs 2

Nu specialiserar du dig inom din program­inriktning och fördjupar dig i ämnen som samhällskunskap, historia, religion, engelska, filosofi och psykologi.

Årskurs 3

I trean skriver du ditt examens­grundande gymnasiearbete och utvecklar din analytiska förmåga med ett vetenskapligt synsätt som grund. Det gör dig redo för dina kommande högskolestudier. På samhälls­vetenskaps­programmets tredje år fokuserar vi även på att göra internationella kopplingar, kunskaperna förstärks genom studie­resor till bl. a. Berlin.

Sofia, Samhällsvetenskapsprogrammet

Varför valde du Samhällsvetenskapsprogrammet?
– Jag är väldigt intresserad av kriminologi och ville läsa ett program med inriktningen beteende.

Vad är bra med utbildningen?
– Att det finns workshops där vi kan göra våra läxor. Då behöver man inte ta med så mycket arbete hem. Lärarna är väldigt engagerade också, förstås!Berätta om den personliga handledningen

– Jag träffar min personliga handledare en gång i veckan och kollar upp hur jag ligger till med mina studier. Jag får hjälp med min studieplanering och hur jag ska plugga.

Saga, Samhälls­vetenskaps­programmet

Varför valde du Samhälls­vetenskaps­programmet?

– Jag valde samhälls­programmet för att det är ett program som täcker de flesta ämnena. Man får lite av allt!

Vad händer på ditt program?

– Vi håller på med lite allt möjligt i nuläget. Det jag personligen tycker är extra roligt är uppgifterna vi får i historia. Det handlar oftast om nåt man inte visste så man lär sig alltid något. Så det är både spännande och utmanande.

Hur trivs du på skolan?

– Jag trivs jättebra på Kunskaps­gymnasiet. Det bästa med skolan enligt mig är att den är liten, så det är lätt att få arbetsro och kontakt med lärarna om man behöver hjälp eller har några frågor.

Har du något tips till en blivande elev?

– Om du inte trivs i större skolor och gillar att plugga på egen hand och planera dina studier själv så rekommenderar jag Kunskaps­gymnasiet!

Frida, Samhälls­vetenskaps­programmet

Varför valde du Samhälls­vetenskaps­programmet?

– Jag valde Samhälls­vetenskaps­programmet med inriktning beteende för att jag alltid har varit intresserad av interaktionen mellan människor, men också för att jag är intresserad av att läsa ämnen som psykologi och filosofi. Samhälls­vetenskap är även ett högskole­förberedande program, vilket passar mig perfekt eftersom jag planerar att läsa vidare efter gymnasiet.

Vad är speciellt med Kunskaps­gymnasiet?

– Jag skulle säga att det som är mest speciellt med Kunskaps­gymnasiet är sättet vi studerar på. Vi jobbar på ett sätt som liknar universitetets, alltså väldigt målfokuserat och med egen studietid. Eleverna får även vara med och påverka sina studier mer än på andra skolor.

Vad gör ni på ditt program?

– Vi läser kurserna Kommunikation samt Ledarskap och Organisation som är något jag verkligen känner att jag kommer att ha nytta av i framtiden. Vi har haft en del projekt och temadagar. Min favorit var nog när vi låtsades ha en EU-debatt om flyktingfrågan.

Vanliga frågor

Varför kan jag inte söka ett program direkt på sidan?

Ansökan ska alltid gå till antagningsenheten på utbildningsförvaltningen i din hemkommun. I några kommuner söker man gymnasium på nätet och i andra på en blankett.

Vad erbjuder Kunskapsgymnasiet mig?

Läs mer om vår pedagogiska modell här!

Mer information

Kunskapsskolan i Sverige driver gymnasier, grundskolor och vuxenutbildning under namnen Kunskapsgymnasiet, Kunskapsskolan och SkillEd.

De första skolorna startades år 2000. Idag går drygt 12 000 elever i de 7 gymnasieskolorna och 29 grundskolorna. Företags- och vuxenutbildningen startades 2016.

Kunskapsskolan ägs av grundaren Peje Emilsson med familj.

Kunskapsskolan

Om företaget

Våra grundskolor

Jobba hos oss