Gymnasievalet

Dags att söka till gymnasiet? Vad kul! Här går vi igenom vad du behöver tänka på inför ditt val. Vet du inte vilket program som passar dig bäst hoppas vi att du hittar inspiration här.

Bra att tänka på inför ditt val

Känns det som att gymnasievalet är ett livsavgörande beslut? Lugn, du behöver inte ha framtiden utstakad redan nu. Att välja gymnasium handlar om att hitta ett program och en inriktning som du är intresserad av, men också en skola där du trivs och kan utvecklas i din egen riktning. Här ger vi några tips på vägen.

Välj vad du själv tycker är viktigast

När man ska ta viktiga beslut är det ofta skönt att fråga andra om råd. Det kan vara bra att höra vad personer du litar på tycker och tänker och testa dina tankar på dem. Men i slutändan är det ändå dig det handlar om. Det är ju du som ska ägna tre år åt att plugga det du valt och och det är för dig det ska kännas rätt.

Kanske vet du redan nu att du vill jobba som veterinär, lärare eller pilot och då är valet enklare. Men om du är osäker eller vill ha många valmöjligheter efter studenten kan du ställa dig några frågor för att komma en bit på vägen:

• Har du en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden?
  • Har du ett intresse som du verkligen brinner för?
  • Vill du ha hålla så många dörrar som möjligt öppna?
  • Vill du plugga vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet?

Ändå osäker?

Är du ändå osäker på vad du vill? Då kan det vara bra att välja ett högskoleförberedande program som ger dig många valmöjligheter. Då slipper du komplettera i efterhand och kan i lugn och ro fundera på vilka drömmar, intressen eller yrken du vill satsa på längre fram.

Vilket program och vilken skola passar mig?

Gymnasievalet är egentligen två val - program och skola. Inriktning och upplägg på program kan skilja sig mellan olika skolor och skolornas arbetssätt och atmosfär är också väldigt olika. Vad trivs du i och vad passar dig?

Besök skolorna

För att ta reda på vilket program och vilken skola som känns mest rätt för just dig är vårt bästa tips är att gå på gymnasiemässan. Där kan du besöka skolornas montrar och ställa frågor om allt möjligt för att skapa dig en egen bild av hur det faktiskt är att gå på en viss skola. När du sedan vet vilka skolor du är mest intresserad av är nästa tips att gå på deras öppna hus eller prova-på-dagar för att få en känsla för stämningen, lokalerna och undervisningen.

Lyssna på vad skolans elever har att säga

Ett annat bra tips är att lyssna på vad nuvarande och tidigare elever tycker om både skolan och de olika programmen.

Till sist - viktigt att komma ihåg

Idag byter många karriär och yrkesbana flera gånger under sitt liv. Viktigt att komma ihåg är därför att du alltid kan ändra dig. Även om gymnasievalet är ett viktigt val behöver det inte avgöra vad du gör om tio år. Välj därför vad som känns rätt just nu. Resten brukar lösa sig.

På Kunskapsgymnasiet utmanas du. Du uppmuntras och lärarna ser dig. Det du gör uppskattas och du kan vara den du är.

Vendela, Internationella Kunskapsgymnasiet