Rektorn har ordet oktober -
Globen
Kunskapsgymnasiet Globens rektor Johan Wirstedt om händelser på skolan.
Oktober 2024
Hej alla,
Här kommer läsårets första rektorsbrev. Nu har terminen varit igång ett tag och skolåret har därmed börjat tuffa igång på riktigt. Vi har redan hunnit med att ha utvecklingssamtal med alla elever och vårdnadshavare, vi vet att det är viktigt att skolan och hem krokar arm för att eleverna ska klara sin gymnasiegång på bästa sätt. Tveka inte att höra av er till oss om det är något ni undrar över eller vill få återkoppling på!
Aktiviteter vid uppstart
Trots att det bara är början av oktober har vi hunnit med en rad aktiviteter på skolan. Vi tycker att det är viktigt att tidigt bygga relationer och skapa en god skolkultur. För att eleverna ska kunna lära sig saker behövs en god sammanhållning, vi drivs av tanken att vi blir starkare och når längre tillsammans! I uppstarten fick eleverna bland annat göra olika lära känna övningar, jobba ihop mellan årskurserna och möta lärarna i en fotbollsmatch på Enskede IP.
Nu i början av månaden så har skolan haft en aktivitetsdag. Årskurs 1 hade friluftsliv och korvgrillning. Årskurs 2 var på skolbio och såg The Pursuit of Happyness som kopplades till en föreläsning om GRIT och resiliens. Årskurs 3 jobbade flitigt med sitt gymnasiearbete och fick även information av studie-yrkesvägledare gällande deras arbete och vad man kan behöva tänka på som elev i år 3.
Senare i oktober har vi planerat in en schemabrytande dag med en massa olika aktiviteter som är kopplade till vilket program, år och inriktning som eleverna går, vi kallar detta för programdag. Våra samhällselever kommer bland annat få föreläsning från KRIS och kriminalvården. Natureleverna ska exempelvis besöka Vetenskapens hus, Tekniska museet och Karolinska sjukhuset. Ekonomieleverna ska få besök av Ung privatekonomi och Swedbank. Vi tycker att det är viktigt att omsätta de teoretiska kunskaper som eleverna lär sig i skolan med konkreta exempel och upplevelser ute i samhället.
Följ vårt arbete och utveckling av skolan på Instagram
Det lättaste sättet att få inblick i alla aktiviteter, all undervisning och alla projekt som äger rum på skolan är att gå in och följa skolans instagram. Här lägger vår kommunikationsansvariga för sociala medier Patrik Buddgård kontinuerligt upp stort som smått.
kunskapsgymnasiet_globen
Skolmat
Finns det något mer omdebatterat på en skola än skolmaten? Det gör det kanske, men det är givetvis en viktigt del för att orka en skoldag och trivas på sin skola. Minst två gånger om året har vi matråd tillsammans med vår matleverantör Kleins Kitchen, då har eleverna möjlighet att ta upp vad de tycker om maten och vad de tycker behöver förändras för att upplevelsen ska bli bättre.
I början av terminen tog maten slut vid ett tillfälle, vilket vi givetvis inte är nöjda med. När maten tar slut beställer skolan alltid mer och den levereras då inom kort samma dag, vi har även veckovisa avstämningar med köket för att se till att allt funkar så bra som möjligt. Att hitta rätt balans i mängden mat som ska beställas är inte alltid helt lätt, vi vill självklart inte att maten ska ta slut men vi vill inte heller ha ett stort matsvinn. Alla våra elever ska äta sig mätta i skolan, det är viktigt att man har energi under hela skoldagen så att man orkar delta aktivt i undervisningen. Det har rått en missuppfattning bland vissa elever att man inte får ta mat flera gånger, detta stämmer inte, under sin lunchtid får man ta så många gånger man behöver för att bli mätt. Det man däremot inte får göra är att ha lunch flera gånger under dagen, då räcker inte maten för alla.
Bibliotek
Vi har valt att satsa på vårt bibliotek och vi har köpt in nya fräscha möbler. Det har inneburit att vi också har skapat fler studieplatser. Magnus Jacobsson som är skolans biblioteksansvarig låter hälsa följande,
Bokutlåningen är öppen:
Måndag klockan 09.30-10.30
Torsdag klockan 09.30-10.30
Fredag klockan 11.30-12.30
Biblioteketet är alltid öppet att använda och studera i när skolan är öppen.
Ambassadörer och elevråd
Våra huvudambassadörer och Elin Gustavsson har i dagarna varit på en utbildningsdag på Kunskapsskolans huvudkontor och träffat andra huvudambassadörer från våra andra skolor. Huvudambassadörerna lär oss om hur vi kan utveckla vår skola och har ett enormt engagemang. Vi vill att våra elever är med och skapar den skola de vill gå i, det är våra elever som gör vår skola till vad den är och vi är så glada att så många vill representera skolan på våra öppna hus samt mässor, och delta i vårt ständiga utvecklingsarbete.
Även elevrådet är i full gång med elevrådsordförande Amanda Edvall Pettersson i spetsen. Skolan har under de senaste åren fått ett starkare och starkare elevråd som driver en rad olika aktiviteter på skolan.
Prioriterade områden
Skolan fortsätter att jobba med att öka skolnärvaron för alla våra elever. Vi vet att eleverna klarar sin skolgång och når sin fulla potential om de är i skolan och deltar aktivt på lektionerna, vi är också fullt medvetna om att det kan vara svårt att ta sig hit av olika anledningar. Hör av er om det finns hinder för att komma till skolan, prata med studiecoachen. Vi på skolan gör alltid vårt bästa för att främja närvaro och detta arbete underlättas om vi har ett gott samarbete mellan elev, vårdnadshavare och skola. Vi hör givetvis också av oss!
Vi kommer även fortsätta jobba med vår undervisningsutveckling och vill veta mer om vad eleverna tycker. Ett led i denna ambition är att det nu under hösterminen kommer att startas ett undervisningsråd på skolan där elever tillsammans med biträdande rektor och specialpedagog kommer att intervjua andra elever om sina upplevelser av undervisningen.
Ledigheter under termin
Eftersom att vi på skolan ser ett stort behov av att eleverna är närvarande i så hög utsträckning som möjligt beviljar vi inte ledigheter under terminen om det inte finns synnerliga skäl och en plan för hur eleven ska hämta igen det den missat när den är borta. Om det rör sig om ledighet längre än två dagar ska ansökan lämnas till rektor.
CSN
Skolan rapporterar ströfrånvaro och hög långvarig frånvaro till CSN. Om skolan inte känner till orsaken till frånvaron även fast den är anmäld så kan CSN besluta att dra tillbaka bidraget. Om det finns skäl till frånvaro måste skolan få denna information. Om din ungdom är borta mycket behöver du som vårdnadshavare kontakta skolan och förklara varför, vi kräver också läkarintyg där läkare intygar att ungdomen har haft skäl eller har skäl till att vara borta från skolan. Första datumet då CSN kan besluta om indraget bidrag är den 23:e oktober och det kan ni se digitalt om ni loggar in på CSN:s hemsida. Viktigt för er att veta är att indraget CSN kan påverka andra bidrag så som bostadsbidrag.
Behöver du support med Skola24 eller annat som gäller frånvaro kontakta vår koordinator Louna Kandees på Louna.kandess@kunskapsgymnasiet.se
Kalendarium
Viktiga datum hittar du på vår hemsida
Allt gott!
Rektor Kunskapsgymnasiet Globen
Johan Wirstedt
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.