Rektorn har ordet!

Marie Forslin Kunskapsgymnasiet Malmö rektor

Kunskapsgymnasiets Malmö rektor Marie Forslin om händelser på skolan.

Nu är det skolstart

Även om sommarvärmen dröjer sig kvar så är det ett faktum att höstterminen på Kunskapsgymnasiet i Västra Hamnen är i full gång!

Det är ett sant nöje att få hälsa hela 150 nya elever välkomna till oss. Vi har rivstartat och det känns riktigt bra att vara igång igen. Förutom 150 nya elever kan vi också hälsa fyra nya lärare välkomna till oss.

Nyheter för i år
I och med höststarten har vi en ny matleverantör. Företaget heter Närda och de serverar riktigt god mat till samtliga Kunskapsskolans grund- och gymnasieskolor. Hos oss i Malmö serveras alltid två huvudrätter, en med kött eller fisk och en helt vegetarisk. Man väljer själv vilken av de båda rätterna man vill ha till lunch. Till detta bjuds det varje dag på en fin salladsbuffé som görs av vår egen måltidspersonal i köket.

En annan nyhet i höst är att vi kör igång gymnasiet 3.0. Det innebär att vi ändrat lite i schemat för att eleverna ska få ännu mer tid med sina lärare. Vi har gått från 2x50 minuter/ämne/vecka till 60 + 90 minuter per ämne och vecka. Till detta ska läggas att alla elever dessutom erbjuds 2x60 minuter studieforum per vecka då de kan jobba med de kurser de vill spetsa sina kunskaper i.

Mål för läsåret
Vi vet att om eleverna är i skolan så når de sina mål, får sina examensbevis och kan fortsätta sina liv på universitet och högskola eller gå vidare till jobb. För att få ännu fler elever att komma till skolan varje dag och i rätt tid till varje lektion, gör vi i år en extra satsning på arbetet med att främja närvaron. Denna viktiga uppgift har vi tilldelat en särskild studiecoach som kommer att följa upp varje elevs frånvaro. I första hand sker det genom samtal med berörda elever. Om det inte leder till en förändring kommer föräldrar/vårdnadshavare att kopplas in.

Vi ser gärna att du som förälder pushar din dotter/son att komma till skolan. Allt för att just ditt barn ska ges möjlighet att lyckas med sin skolgång.

Skolkultur
Det är viktigt att skolan är en trygg plats för alla elever att vara på. Det ställer stora krav på alla oss som vistas där. För att skolan ska vara en trygg plats krävs det att vi respekterar och förstår varandras olikheter. Vi är många med olika bakgrund och värderingar på vår skola och alla skall behandlas på ett respektfullt sätt. Vi kommer arbeta vidare med att utveckla vår skolkultur till en kultur där eleverna värdesätter skolan och där medarbetarna ser potentialen i alla elever. Fokus kommer att vara på att förbättra och anpassa undervisningen så att fler elever lyckas, vilket är en framgångsfaktor för att skapa en mer stuiefoksuerad miljö och kultur.

Utvecklingssamtal
Någon gång under tiden 14 oktober - 8 november kommer du som förälder/vårdnadshavare att bli inbjuden till ett utvecklingssamtal. Det är viktigt att du är med vid det mötet för då kommer ditt barn att berätta om hur det går i skolan, om vilka mål som är uppsatta och hur dessa ska nås. Om vi hjälps åt i hem och skola för att stärka ungdomarna kommer de att nå längre.

Lov och studiedagar
Under höstterminen är det en del lov och studiedagar. Det är tre studiedagar. Den första studiedagen infaller den 17 september. Den andra är den 25 oktober och den tredje infaller den 29 november. Dessa dagar är alla elever lediga.

V 44 (28 oktober - 1 november) är det läslov. För eleverna innebär det att de har en ledig vecka. Vår önskan är att alla elever under den veckan läser minst en bok av något slag. Forskning har visat att läsning gör stor skillnad för språkutvecklingen. Att det är ett viktigt sätt att fylla på ordförrådet, stimulera fantasin och utveckla språket. På den här hemsidan kan ni läsa mer om varför det är viktigt att läsa.

Sista skoldagen för terminen är den 20 december. Sen har eleverna jullov i nästan tre veckor. De ska vara tillbaka i skolan den 9 januari 2020, då börjar vårterminen för läsåret.

Hör gärna av dig!
Om du som förälder/vårdnadshavare har några frågor eller funderingar som rör ditt barns skolgång är du alltid välkommen att höra av dig till skolan. Det kan du göra genom att mejla eller ringa mig. Det går också att komma i kontakt med lärarna, du hittar deras mejladresser på vår hemsida kunskapsgymnasiet.se/malmo.

Hälsningar Marie Forslin
marie.forslin@kunskapsgymnasiet.se