
Rektorn har ordet oktober -
Norrköping
Rektor David Råbesjö om händelser på skolan.
Månadsbrev till vårdnadshavare - oktober
För några dagar sedan var det många schemabrytande aktiviteter där jag hade möjlighet att delta vid ett par av dem. Varje gång vi har temadagar slås jag över hur våra elever får ta del av ett genomtänkt upplägg som adderar något till den vardagliga verksamheten. Det är fantastiskt att tillsammans med övriga medarbetare få vara en del av era ungdomars utvecklingsresa under gymnasietiden. Nedan finns ett axplock av de aktiviteter som genomfördes under dagarna.
I månadens brev kan du också del av hur vi jobbar med uppföljningar, vårt likabehandlingsarbete och kommande valvaka.
Vad gör en elev under en temadag?
Förra veckan inleddes med två temadagar där eleverna fick delta i en mängd varierande och engagerande aktiviteter. Dessa dagar påminde oss återigen om våra elevers kunskapstörst och engagemang, vilket är en förmån att få ta del av. Nedan följer några exempel på vad eleverna arbetade med under temadagarna.
Våra samhällselever i årskurs 1 och 2 deltog i två föreläsningar med internationellt perspektiv. Den första handlade om kulturella utbyten, och den andra fokuserade på internationella konflikter med särskild inriktning på FN-soldaters roll. Eleverna fick även öva sina samarbetsförmågor genom en quizjakt. Dag två såg de filmen om Dag Hammarskjöld och diskuterade den utifrån olika perspektiv.
Årskurs 3 inledde arbetet med sina gymnasiearbeten och besökte biblioteket för att lära sig hur man söker vetenskapliga artiklar. Vi vet att våra elever brukar välja både spännande och aktuella ämnen till sina gymnasiearbeten, så nu ser vi fram emot att få reda på vad årets treor väljer att djupdyka i för ämnen.
Ekonomieleverna i årskurs 1 fick i uppgift att filmatisera en brottshandling baserat på ett givet avsnitt ur brottsbalken, för att sedan diskutera den juridiska processen. Det är viktigt att poängtera att inga verkliga brott begicks – det handlade endast om filmatisering. Dagen därpå arbetade eleverna med företagsekonomi och deltog i en övning där de skulle byta en penna mot något mer värdefullt. En grupp lyckades till exempel byta till sig en telefon genom flera byten, vilket visar på entreprenöriella talanger.
Ekonomieleverna i årskurs 2 arbetade i grupper med en fördjupningsuppgift inom marknadsföring, som filmades och kommer att användas framåt i kursen. På samma sätt som samhällseleverna i årskurs 3 ägnade sig ekonomitreorna åt sina gymnasiearbeten. Vi uppmuntrar er att fråga era ungdomar om ämnet för deras gymnasiearbete och vilka frågeställningar de arbetar med.
Våra naturelever i årskurs 1 genomförde fältstudier vid Lillsjön, där de arbetade med innehåll från kursen Biologi 1. Under dagen studerade de olika organismer och fick därigenom tillämpa de teoretiska kunskaper de tidigare förvärvat. Årskurs 2 ägnade sig åt laborativa moment inom Kemi 1, med särskilt fokus på laborationssäkerhet. Årskurs 3 fokuserade även de på sina gymnasiearbeten och diskuterade aktuella och tidigare Nobelpristagare.
Uppföljningar
Nu befinner vi oss i en period då vi stämmer av hur det går för eleverna i respektive kurs. Det innebär att lärarna gör en kortare summering av elevernas prestation i kursen samt att eleverna har möjlighet att ge återkoppling i form av en enkät kopplad till trygghet och trivsel samt en kursenkät. Den senare enkäten genomförs under en längre tid och målsättningen är att alla elever har genomfört kursenkäten innan vårterminen startar.
Efter novemberlovet blir ni som vårdnadshavare inbjudna till utvecklingssamtal där ni tillsammans med er ungdom har möjlighet att få en övergripande bild av nuläget. Ni kan också ta del av bedömningarna via EDS:en (vårt elevdokumentationssystemt).
Eventuella betygsvarningar kommer att förmedlas muntligt till eleverna före novemberlovet och därefter dokumenteras i EDS:en. Om en varning ges så kommer undervisande lärare, tillsammans med eleven, skapa en plan för hur eleven kan nå minst godkänt i kursen.
Plan mot diskriminering och kränkande behandling 24/25
Vår kurator Maria Bergqvist har, tillsammans med rektor och skolans personal, uppdaterat vår plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vi jobbar aktivt med diskrimineringsgrunderna och vill att likabehandlingsarbetet ska genomsyra varje skoldag på Kunskapsgymnasiet. I planen kan du läsa hur arbetet integreras i undervisningen. Du hittar planen genom att klicka här.
Enkät Om mig- år 2
Eleverna i årskurs 2 genomför just nu enkäten "Om mig". Frågorna i enkäten har tagits fram i samarbete med ungdomar i Östergötland, och resultaten kommer att ge oss en inblick i hur eleverna mår, vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. Det finns även möjlighet att jämföra resultaten med andra skolor och kommuner i regionen. Mer information samt tidigare resultat finner ni via denna länk.
Frånvarorapportering
Vi kan tydligt se att elevers närvaro i skolan är en förutsättning för goda studieresultat och dessutom en viktig faktor för elevernas välmående. Utifrån det arbetar vi aktivt med att vara extra uppmärksamma på de elever som av olika anledningar har mycket frånvaro. För att kunna stödja eleverna i att närvara i skolan behöver vi genom dialog med elev och vårdnadshavare ta reda på vad frånvaron beror på.
Den första i varje månad kommer ett mejl att skickas till vårdnadshavare för elever som är under 18 år samt till myndiga elever om frånvaron överstiger 20%. Det är alltså en sammanlagd frånvaro, både anmäld och oanmäld. Om en elev har varit sjuk och frånvaroanmäld ett par dagar under en månad blir det snabbt en hög frånvaro, men frånvaron kan också gälla specifika lektioner i en enskild kurs. I sådana fall riskerar eleven att få svårt att klara just den kursen. Det är därför viktigt att ni tillsammans med er ungdom tittar på vad frånvaron gäller. Hör gärna av dig till studiecoachen ifall ni har frågor.
Valvaka
I samband med valet i USA så kommer vi att hålla en valvaka på skolan. I praktiken innebär det att vi bjuder in till en övernattning där vi tillsammans följer valet via olika valvakor, äter amerikanskt snacks och har det riktigt trevligt. I nuläget har cirka 100 elever och 10 lärare anmält intresse vilket känns fantastiskt roligt. Vi ser fram emot en spännande natt med givande samtal och en något begränsad mängd sömn!
Kalendarium
Läsår 24/25 Höstterminen 240819-241220
25/10 Studiedag.
Vecka 44 Höstlov.
4/11 Tillfälle för prövning
Vecka 45-48 Utvecklingssamtal åk 1-3
Vecka 45-48 Utvecklingssamtal åk 1-3
9/11 Gymnasiemässa kl. 9:00-14:00
16/11 Öppet hus kl.10:00-14:00
19/11 Öppet hus kl.18:00-20:00
20/11 Studiedag
28/11 Framtidsdag åk 1 + 2 /SACO åk 1. Åk 1-3 schemabrytande heldag
12/12 NP - Matematik 2c
12/12 Business Challenge
17/12 NP - Matematik 4
20/12 Julavslutning
23-31/12-24, 1-6/1-25 Jullov
Vänligen,
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 0709-34 30 52
Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.