Gå till innehåll

Rektorn har ordet november -
Norrköping

Rektor David Råbesjö om händelser på skolan.

Månadsbrev till vårdnadshavare - november

En termin går väldigt fort och just nu befinner vi oss i en period där ni vårdnadshavare blivit inbjudna till utvecklingssamtal. För oss är utvecklingssamtalet ett viktigt tillfälle där vi har möjlighet till att samtala om studierna, närvaron och andra frågor som känns angelägna. Till våren bjuder vi in till ytterligare ett samtal där vi primärt kommer fokusera på kursvalet till 2:an och 3:an.

Jag vill även passa på att tacka er vårdnadshavare för allt engagemang och stöttning ni bidrar med. Ni är ett ovärderligt stöd för era ungdomar under gymnasietiden!

Trygghet och trivsel
För några veckor sedan genomförde vi en enkät gällande trygghet och trivsel. Elevresultaten är överlag positiva och liknar resultaten från tidigare år. Högst resultat har vi inom frågorna; jag är trygg i skolan och att det är bra stämning på min skola. 95% av de tillfrågade upplever att de trivs i skolan. Det område som vi fortfarande har lite lägre resultat handlar om återkoppling, eleverna upplever inte alltid att de vet hur det går i kurserna, och vår målsättning är att kunna ta ytterligare kliv inom området. Till våren genomför vi en större enkät och för oss är det viktigt att lyssna in våra elevers perspektiv samt genomföra förändringar där det behövs.

Samarbete med Stockholms universitet
Tillsammans med Stockholms universitet bedriver Kunskapsskolan och ett par andra huvudmän forskning om undervisning och i år är en av våra lärare, Simon Eksmo, med i ett forskningsteam som undersöker hur AI-teknologi kan stödja lärande och förbättra undervisningskvaliteten. Projektet heter "AI i undervisningen" och organisationen heter STLS (Stockholm teaching and learning studies).

Än så länge är forskning på området AI i skolan i det närmaste obefintlig. I projektet utforskas hur AI kan användas för att anpassa undervisningen, ge stöd för elevens lärande, och förbättra lärarens möjligheter att ge återkoppling. Fokus i både denna specifika forskningsstudie men också rent allmänt i skolvärlden just nu ligger på att utveckla AI-verktyg i samarbete mellan lärare och forskare, snarare än att hitta sätt för AI att ersätta lärare.

De få studier som ändå gjorts visar att generativ AI (såsom ChatGPT) kan fungera som stöd, exempelvis genom att främja metakognition och reflektion, men då måste Ai-lösningen vara väl avgränsad! Det krävs helt enkelt mer forskning för att förstå hur AI bäst används i klassrumssituationer och för specifika ämnen och i den forskningen finns Kunskapsgymnasiet Norrköping med!

Utvecklingssamtal
Just nu genomför vi utvecklingssamtal i samtliga årskurser. Här brukar det vara fokus på studieresultat och trivsel, utifrån elevperspektivet. Framåt kan ni följa studieresultat via eds där ni som vårdnadshavare möjlighet att logga in via denna länk: https://vardnadshavare.kunskapsskolan.se

Om det finns frågor som ni tänker berör skolan i stort eller om det dykt upp några funderingar efter samtalet är ni naturligtvis välkomna att kontakta studiecoachen eller mig. Påminner om att om eleven är över 18 år så är det eleven själv som avgör om man önskar samtal tillsammans med vårdnadshavare eller om man vill genomföra det själv.

Valvakan
I samband med valet i USA tillbringade ungefär 130 elever och lärare natten i skolan i syfte att umgås och följa resultat live. Valvakan anordnades av Ludwig Karlsson som är lärare i samhällskunskap. Efteråt var han glad att allt gått så bra och att intresset varit så stort, samtidigt som han var tämligen trött efter bara någon timmes sömn. I det sammanhanget är det kanske en fördel att valet bara hålls var fjärde år. Extra roligt var att TV4 valde att intervjua Malin Rothman som är en av våra elever på samhällsprogrammet. Här kan du ta del av inslaget

Har du funderat på hur du skulle kunna sälja in en idé på fyra minuter?
Fredagen den 8 november gick Norrköpings pitchnäste av stapeln. Totalt var det 56 företag från flera skolor som deltog i tävlingen där UF-företagen pitchade sina affärsidéer för en jury från näringslivet. På fyra minuter skulle de förklara sina affärsidéer, produkter och affärsmodeller. Av dessa 56 företag så bidrog Kunskapsgymnasiet med 14 företag. Vi lyckades med konststycket att få företag utsedda till vinnare i båda juryrummen. Företagen är SkiTote UF och Fett Lätt UF.

Stort grattis säger vi till er!

Information till dig som vårdnadshavare från Norrköpings kommun
Nedan kommer information från kommunen som de bett oss föra vidare till er vårdnadshavare:

Utbildningskontoret har fått information om att i flera kommuner i Östergötland har en vit skåpbil försökt att erbjuda barn/ungdomar skjuts. När barnet/ungdomen tackat nej till skjutsen har männen i bilen uppfattats påträngande och irriterade. Enligt barnen/ungdomarna själva så rör det sig om en vit skåpbil, sannolikt av märket Volkswagen. Polisen arbetar med ärendet.

Utbildningskontoret har ingen information om att detta ska ha förekommit i Norrköpings kommun, men med anledning av informationen vill utbildningskontoret uppmana vårdnadshavare att prata med sina barn och ungdomar om att vara uppmärksam och inte tacka ja till skjuts av okända.

Vänliga hälsningar,

Caroline Strid
Biträdande utbildningsdirektör
Verksamhetsledning

Kalendarium
Vecka 45-48 Utvecklingssamtal åk 1-3
Vecka 45-48 Utvecklingssamtal åk 1-3
16/11 Öppet hus kl.10:00-14:00
19/11 Öppet hus kl.18:00-20:00
20/11 Studiedag
28/11 Framtidsdag åk 1 + 2 /SACO åk 1. Åk 1-3 schemabrytande heldag
12/12 NP - Matematik 2c
12/12 Business Challenge
17/12 NP - Matematik 4
20/12 Julavslutning
23-31/12-24, 1-6/1-25 Jullov

Vänligen,
David Råbesjö
david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 0709-34 30 52

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.