Gå till innehåll

Rektorn har ordet maj -
Norrköping

Rektor David Råbesjö om händelser på skolan.

Månadsbrev till vårdnadshavare - maj

Då går vi in i slutspurten av läsåret och just nu befinner vi oss mitt i den intensiva perioden med nationella prov. Jag vill, i sammanhanget, berömma eleverna för en fin studieinsats under året och i slutet av terminen. Det är inte alltid enkelt att fokusera på studier och examinationer när solen skiner ute.

Jag vill också rikta ett stort tack till er vårdnadshavare som fortsatt stöttar era ungdomar att prioritera studierna. För er som har studenter vill jag tacka för den här tiden samt önska dem all lycka till inför kommande utmaningar.

Har ni frågor eller funderingar får ni gärna höra av er, så ska jag svara så snabbt som möjligt.

Avslutning årskurs 1 och 2

Torsdagen den 12 juni är det avslutning för årskurs 1 och 2. Samhällseleverna och ekonomieleverna har sommaravslutning klockan 09:30-11:00 på skolan. För naturprogrammet börjar sommaravslutningen i Folkparken klockan 09:30.

Även om det är långt kvar till höstterminen passar jag på att påminna om att vi startar igen den 19 augusti.

Studenten 2025

Den 13 juni närmar sig med stormsteg och våra SC-samtal handlar mycket om sista uppgiften i olika ämnen blandat med balklänningar, studentkostymer och utspring. Vi tänkte att ni kanske undrar lite över studentdagen, så här kommer information kring den stora dagen!

Studenterna brukar samlas för champagnefrukost på studentdagens morgon. Det är ingenting vi som skola anordnar eller sanktionerar, men vi vill informera om att det förekommer. Vi välkomnar våra ekonomielever till skolan klockan 10:00 och natur- och samhällselever klockan 11:00.

På skolan kommer eleverna vara med på en avslutningsceremoni, där de bland annat får sina betygskuvert. De får också träffa sin klass och sina studiecoacher en sista gång och äter en gemensam lunch med musikunderhållning. Därefter samlas vi för utspring! Utspringet sker genom vår entré och studenterna samlas på en scen utanför Värmekyrkan. På grund av att det är många elever som springer ut sker utspringet i två omgångar: ekonomi vid 13:30 och natur och samhäll vid 14:30.

Studenterna sjunger därefter studentsången och kommer ut till er i folkhavet för att ta emot era hyllningar. Vi medarbetare står kvar vid scenen och gråter... Ni kramas, gratulerar och fotograferar en stund och sedan är det dags för flaket! De kommer stå parkerade nedanför Flygeln. I ungefär en timme åker de runt på flaket och för väsen. För information om kortegevägen, se bilagan till månadsbrevet. Det är alkoholfritt på flaken.

På studentskyltarna står det vanligtvis klassbeteckning och/eller programinriktning (EKEKO, EKJUR, NANAS, NANAT, SABET eller SASAM).

Tänk på att det är svårt med parkeringsplatser den här dagen. Var ute i god tid. Polisen vill hälsa att det inte är tillåtet att parkera på Källvindsgatan, eftersom kortegen går där. Läs gärna mer om kortegeväg med mera i den kommungemensamma informationen.

I samband med studenten har vi anlitat en fotograf som kommer att klippa ihop en studentfilm. Den kommer kunna hämtas hem via en länk som vi släpper cirka en vecka efter studenten. Det brukar bli ett fint minne från dagen.

Hoppas ni får ett fint och minnesvärt firande tillsammans med era fantastiska ungar!

Varma hälsningar,

Studiecoacherna för årskurs 3

Undervisningsutveckling

Under läsåret 24-25 har vi i medarbetargruppen genomfört ett antal auskultationer genom besök i varandras klassrum. Vi började under hösten med fokus på elevaktivitet under lektioner. Förstelärare genomförde auskultationerna hos ett antal kollegor vardera med målet att få syn på vad olika lärare gör för att hålla fokus uppe hos eleverna. Vi vill ju alla att undervisningen ska kännas meningsfull, inspirerande och att aktiviteten är hög. Ju mer eleverna får gjort på passen, desto mindre tid behöver användas av eleverna utanför lektionstid. I samband med auskultationerna intervjuades även elever för att ge sin bild av olika lärares metoder. Genom auskultationerna fick vi bra pedagogiska samtal mellan kollegor och en rad goda exempel har lyfts och spridits i medarbetargruppen. Det rör sig exempelvis om olika tankar om hur längre pass kan delas upp för variationens skull, tydliga intron och avslut, hur läraren rör sig i klassrummet och därmed hur interaktionen påverkas, för att nämna några områden.

När höstens auskultationsarbete diskuterades och summerades framträdde en tanke som blev grunden till vårens omgång. Vi har valt att undersöka klassrumskultur, och vill lära oss mer om varför olika elevgrupper som läser samma kurs ibland kan agera väldigt olika. Det kan även handla om att en klass beter sig på ett sätt i ett visst sammanhang men inte i ett annat. Som lärare på Kunskapsgymnasiet har man ofta flera undervisningsgrupper inom samma kurs och det går inte alltid att köra samma upplägg i samtliga grupper. Behoven, andan i gruppen och inställningen till lärande kan skilja sig åt. Vi ville studera detta lite närmare. Under vårterminen har lärare besökt varandras undervisning med fokus på att se hur en klass man själv undervisar agerar när en kollega leder samma grupp. Även detta arbete har gett oss nya insikter efter givande samtal mellan kollegor. Vi bygger nu upp en metodbank där vi samlar material som kan passa för olika sammanhang och grupper.

Hälsobesök gymnasiet år 1

Hälsobesöken i år 1 på gymnasiet har nu genomförts på drygt 200 elever. Samtalen visar att våra elever upplever en hög trivsel, gemenskap och trygghet i skolan. De är i mycket hög grad nöjda med sina studiecoacher, sina ämneslärare och tycker att de får det stöd de behöver för att nå sina kunskapsmål.

Eleverna visar stora kunskaper kring hur de vill leva för att bibehålla hälsa eller vilka förändringar de vill göra för att förbättra sin hälsa. Områden som tas upp varierar, men utöver hälsohistoria togs bland annat skola, sömn, kompisar/relationer, familj, måltider, munhälsa, aktivitet, fritidsintressen och ANDTS (alkohol/narkotika/dopning/tobak/spel) upp.

Vi ser att skolans arbete med att minska antalet provtillfällen har minskat upplevelsen av stress hos eleverna. Eleverna berömmer personalen i köket och maten som serveras. De har önskemål om mer husmanskost och tycker att det är bättre om en god maträtt förekommer oftare, än att vi försöker variera med andra rätter som inte är lika populära. Om eleverna mot förmodan inte tycker om något som köket erbjuder, visar samtalen att de köper och äter något från cafeterian eller affären.

Några exempel:

  • 96 procent av eleverna känner sig trygga i skolan, och lika många procent uppger att de äter lunch under skoldagen.
  • Cirka 59 procent av eleverna tränar 3-5 gånger per vecka och nästan 15 procent tränar 1-2 gånger i veckan eller 6-7 dagar i veckan.
  • 30 procent av eleverna svarar att de trivs bra, och 65 procent trivs mycket bra i skolan.

Kalendarium

19/5 NP Matematik 3B/C

20/5 NP Matematik 2B

21/5 NP Matematik 1B/C

23/5 Skolverksprov - Kemi 2

26-27/5 SM i ung Företagsverksamhet

28/5 Skolverksprov Fysik 1

29-30/5 Lov

2/6 Skolverksprov Kemi 1

6/6 Lov 9/6 Tillfälle för prövning.

11/6 Klassens dag, åk 1-3.

12/6 Avslutning åk 1 och 2

13/6 Studentutspring kl.13:30 - EK och kl.14:30 - SA/NA

Läsår 25/26:

HT: 250819-251219

VT: 260107-260612

Länk till kalendariet för vårterminen


Följ oss gärna även på Facebook och Instagram!

 

Vänligen,

David Råbesjö

david.rabesjo@kunskapsgymnasiet.se eller telefon 0709-34 30 52


Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.