Gymnasievalet

Gymnasievalet

I årskurs nio ska du göra ditt gymnasieval. Det finns en mängd olika program och skolor att välja mellan och för många kan valet kännas svårt. Här hjälper vi dig med inspiration och går igenom vad du bör tänka på inför att du väljer utbildning.


Alex läser humanistiskt program. Han tipsar om hur du kan tänka inför gymnasievalet.


Här hittar du mer information och inspiration

Behöver du mer information och inspiration inför ditt gymnasieval? Nedan hittar du flera bra länkar där du kan läsa på ytterligare. Lycka till!

Under länkarna i den här listan finns information om allt ifrån vad du gör inom ett visst yrke och inriktningar på olika gymnasieskolor till vilka kurser och behörigheter som krävs för en specifik universitets- eller högskoleutbildning.

Läs på om olika gymnasieskolor och program
På gymnasium.se finns en massa bra information om olika skolor och program. Klicka på länken och se om du hittar något som passa dig.
https://www.gymnasium.se/

Läs på om olika yrken
På Arbetsförmedlingens hemsida hittar du bland annat information om olika yrken, vilka arbetsuppgifter du har inom ett visst yrke, hur löneläget ser ut och vilka framtidsutsikter som finns för olika jobb.
https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-studier

Läs på om vidare studier på högskola eller universitet
Vet du redan nu att du vill plugga vidare efter studenten? På studentum.se kan du hitta och jämföra olika utbildningar. Här kan du också få reda på vilka gymnasiekurser som krävs för att söka till en viss utbildning på högskola eller universitet.
https://www.studentum.se/

Även här hittar du liknande information:
www.studera.nu

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.