SYV tipsar om gymnasievalet
Om du går i årskurs nio har du säkert haft kontakt med studie-och yrkesvägledaren på din skola. Hen kan ge dig information om olika yrken och utbildningar, men också svara på dina funderingar kring gymnasievalet. Vi har bett SYV:en Emelie Ekekrantz att svara på 10 vanliga frågor hon får från sina elever.
Hur ska jag tänka inför gymnasievalet?
- Nian kan vara en stressig period. Men låt inte det komma i vägen för gymnasievalet. För att underlätta är det därför bra att i god tid ta reda på vilka alternativ som finns. Något av det viktigaste jag brukar tipsa om är att utgå från dig själv och fråga dig; vad är jag bra på, vad tycker jag om och är jag mer eller mindre bra på något speciellt ämne? Det finns väldigt många program att välja mellan. Därför är det viktigt att inte lyssna på andra utan själv ta reda på fakta om de utbildningar och alternativ du är intresserad av. Låt det ta tid, besök skolorna, känn efter hur det känns och ta hjälp av dina föräldrar.
Vad ska jag tänka på när jag går på gymnasiemässan?
- Här finns möjlighet att träffa både elever, lärare och SYV:ar. Det är ett perfekt tillfälle att ställa frågor om skolorna, deras arbetssätt, hur en vanlig skoldag ser ut… Ett tips är att redan i förväg skriva ner de frågor du vill ställa och till vem. Jag tycker också att du ska se mässan som en möjlighet att inspireras. Prata därför gärna även med skolor du inte vet så mycket om och fråga om fler program än de du främst har siktat in dig på.
Måste jag redan nu veta vad jag vill bli?
- Nej, det är inte många som vet vad de ska bli när de går i årskurs nio. Även om du till exempel läser ekonomiprogrammet på gymnasiet är det ingenting som säger att du måste arbeta med ekonomi resten av ditt kommande arbetsliv. Gymnasievalet är ett val av en grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på.
Måste jag gå på skolornas öppna hus?
- Självklart är det inget måste, men något jag starkt rekommenderar. Det är en möjlighet för dig att skaffa en uppfattning om skolorna och deras arbetssätt samt träffa elever och lärare.
Måste jag plugga vidare efter gymnasiet?
- Nej, det behöver du inte. Är du sugen på att börja arbeta direkt efter studenten rekommenderar jag att välja ett yrkesprogram. Då får du en yrkesexamen efter avslutad utbildning.
Vad gör jag om jag inte kommer in på den utbildning jag vill?
- Det är bra att ha flera olika alternativ när du söker till gymnasiet. Gör en plan, men var medveten om att du kan behöva ändra den. Om du inte kommer in på den gymnasieutbildning du tänkt dig tycker jag att du ska vända dig till din studie- och yrkesvägledare för att ta reda på hur du kan gå vidare.
Vilka jobb finns det behov av i framtiden?
- Om man enligt Arbetsförmedlingens prognos ser till de yrken där det kommer att finnas störst behov inom en femårsperiod är det förskollärare, polis, målare, undersköterska och elektriker.
Kan jag byta om jag börjar på en skola och ett program och sedan ändrar mig?
- Det går att byta program och skola. Att börja gymnasiet är en stor förändring och en del kan uppleva att de inte hamnat riktigt rätt. Mitt tips är då att prata med din studie- och yrkesvägledare för att bena ut vad det är som inte känns bra. Många gånger kan det vara en känsla av att inte trivas när allting är väldigt nytt. Men sånt brukar faktiskt ofta gå över.
Hur ska jag tänka om jag vet att jag vill plugga vidare på högskola eller universitet efter studenten, men inte vilken utbildning jag vill gå?
- Då kan det vara bra att titta på utbildningar där du får grundläggande behörighet eller lägga till kurser om du kommer på att du vill plugga vidare, men saknar något.
Vad är ditt bästa tips inför gymnasievalet?
- En del elever vet till hundra procent vad de vill arbeta med, andra har ingen aning. Många känner sig stressade och tror att valet är avgörande för vad de ska göra resten av livet. Så är det inte! Mitt tips är att tänka på gymnasiet som en grundutbildning som du sedan kan bygga vidare på om du vill. Väljer du istället ett yrkesprogram får du en yrkesexamen och kan börja arbeta direkt efter gymnasiet. Jag brukar också tipsa eleverna om att fråga vuxna de har runt omkring sig, vilket program de gick och vad de har haft för olika yrken sedan de slutade. Det brukar ofta vara en hel komplott av jobb som inte har någon direkt koppling till tidigare gymnasieutbildning. Till sist vill jag bara önska alla blivande gymnasieelever ett stort lycka till! Och glöm inte att ta hjälp av er studie- och yrkesvägledare om ni har frågor eller funderingar kring gymnasievalet.