Gå till innehåll


”Investera tid i något du gillar”

Att välja gymnasium kan kännas stressigt. Det tyckte även Alex, som idag pluggar på det humanistiska programmet på Internationella Kunskapsgymnasiet.
- Jag tycker att man ska försöka att hålla sig lugn. När jag väl valt kom jag på att väldigt många av programmen faktiskt ger behörighet till universitetet, säger han.

På höstterminen i årskurs nio börjar många fundera på vad de ska välja för gymnasium och vilket program de ska gå. En del vet exakt vad de vill, medan andra inte har en aning.

Inför sitt val var Alex ganska stressad. När han nu ser tillbaka på den tiden tänker han att stressen var onödig.
- Det finns så mycket att välja på, men jag har insett att många av programmen faktiskt ger behörighet till högskola och universitet. Det är bra, säger han.

Vad är ditt bästa tips till alla som ska göra sitt gymnasieval?
- Att välja något du tycker är kul och vill plugga. Det är svårt att känna samma motivation inför något man bara valt för att man känner att måste. Investerar man sedan en massa timmar i saker som man i slutändan inte gillar, så riskerar man ju bara att förlora en massa tid senare i livet.

Hur tänkte du själv när du gjorde ditt val?
- Jag har insett att jag är ganska bra på språk och ville gå på en skola med en internationell profil, så därför passade Internationella Kunskapsgymnasiet väldigt bra.

Vad är det bästa med skolan?
- Lärarna, de ger oss rätt stöd och det är viktigt. Och så har vi så bra stämning. Man känner sig alltid välkommen.

Vad drömmer du om i framtiden?
- Att bli professor i litteraturvetenskap och komma in i Svenska akademien, säger Alex.