Gå till innehåll

Angelica Johansson, lärare på Kunskapsgymnasiet Norrköping.

Läraren Angelica: ”Det första är att våga misslyckas”

- Bra relationer är en bra grund för att skapa motivation och engagemang i klassrummet. Och så är det viktigt att ha roligt tillsammans.
Här får du träffa Angelica Johansson, som arbetar som ämneslärare på Kunskapsgymnasiet Norrköping.

Det varma, smittande skrattet ljuder genom klassrummet. Och den som någon gång mött läraren Angelica Johansson vet att det tillhör henne. För hon skrattar både ofta och mycket.

Angelica Johansson jobbar på Kunskapsgymnasiet i Norrköping, där hon innan sommaren vinkade farväl till årets studenter för att vid läsårsstarten sedan hälsa nya ettor välkomna.

- Det är alltid lite jobbigt när man ska släppa iväg elever man haft i flera år, men också kul och spännande att få träffa dem som precis ska börja sin gymnasieutbildning, säger hon.

Angelica Johansson har varit lärare i fyra år, vilket är lika länge som hon har arbetat på Kunskapsgymnasiet. De ämnen hon undervisar i är samhällskunskap, historia och sociologi.

- Jag har alltid varit intresserad av hur samhället fungerar. För att sedan förstå varför världen ser ut som den gör behöver man kunskaper om den historiska utvecklingen. Just sociologi är sedan min favoritdel i samhällskunskapen. Att synliggöra och ifrågasätta sociala strukturer och normer är oerhört intressant och viktigt, säger hon.

Positivt med studiecoachningen

Det Angelica uppskattar särskilt med att jobba på Kunskapsgymnasiet är den individuella studiecoachning som finns på schemat varannan vecka. Då går eleverna igenom och planerar sitt skolarbete tillsammans med sin lärare och diskuterar hur de ska nå sina mål.

- Jag tror att det här upplägget är väldigt bra för eleverna och skapar goda relationer mellan dem och oss lärare. Det bidrar till en gemenskap på skolan. Men jag gillar även studieforum, dit eleverna kan komma och få hjälp i alla ämnen. Där har man tid att verkligen stötta dem som vill och har behov, säger hon.

Angelica tycker att det bästa med att jobba som lärare är alla de människor hon träffar.

- Att få vara en viktig del av ungdomars liv är fint. Att få bli utmanad, tänka nytt och bli tvingas ur sin vuxna trygghets-box är nyttigt. Att dessutom få lära känna så många fantastiskt smarta och roliga personer… Allt detta gör att jag tycker att läraryrket är det bästa jobbet i hela världen, säger hon.

Det finaste betyget man kan få

Och vad skulle du säga är det bästa med Kunskapsgymnasiet?
- För något år sedan, under ett studenttal, sa eleven som höll talet något i stil med att hen skulle sakna “Kunskapsfamiljen”. Att eleverna känner så för sin skola är, enligt mig, det finaste betyget man kan få, säger Angelica.

Och till sist, har du något bra pluggtips du kan dela med dig av?
- Jag har egentligen två bra pluggtips som jag tycker ligger till grund för en lyckad studiegång. Det första är att våga misslyckas! Ditt värde ligger inte i dina prestationer, utan i vem du är som person. Det är viktigt att komma ihåg att det är när vi misslyckas och allt går åt skogen som vi faktiskt lär oss någonting, säger Angelica och fortsätter:
- Det andra tipset är att be om hjälp! Många lever i föreställningen om att de måste prestera på topp från början i en kurs, samtidigt glömmer de bort att man faktiskt läser kursen för att lära sig. Läraren är det bästa verktyget du har. Hens jobb är ju att lära ut och då ska det aldrig kännas läskig att säga “Nu fattar jag absolut ingenting”, säger Angelica Johansson.

Läs mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.