Gå till innehåll

Eva Söderblom, lärare på Kunskapsgymnasiet Globen, fick under torsdagen ta emot Inspirationspriset på Språklärargalan för sitt projekt i spanska.

Skapade hemsida på spanska – vann Inspirationspriset på Språklärargalan

Tillsammans med sina elever skapade Eva Söderblom, spansklärare på Kunskapsgymnasiet Globen, en hemsida för spanska turister. Nu har projektet Visitagloben.se tilldelats ett pris på Språklärargalan
– Det känns jätteroligt att vi har vunnit det här priset, och det vore kul om vi kan inspirera andra lärare till att göra liknande projekt. Det ger energi till språkundervisningen, säger Eva.

Eva Söderblom är lärare i spanska och psykologi på Kunskapsgymnasiet Globen. Under förra året startade hon projektet Visitagloben.se med sina elever i spanska. Med hjälp av skolans IKT-ansvariga byggde de en hemsida som riktar sig till spansktalande turister som vill läsa om Globenområdet.

– Jag fick idén under en språklärargala för några år sedan. Där presenterades Adriana Sturessons projekt Trelleburgo.se, och jag blev sugen på att testa något liknande i min undervisning, berättar Eva.

När de startade projektet började Eva med att brainstorma tillsammans med eleverna om hur de skulle avgränsa området att skriva om.

– Vi diskuterade först att skriva om hela Stockholm, eller södra delarna av Stockholm, men insåg snart att det skulle bli ett för stort område för oss att täcka upp. Till slut landade vi i att skriva om Globen och dess närområde, där vår skola ligger.

“Elevernas respons har varit positiv”

Under projektets gång har hemsidan byggts upp med bilder och texter på spanska. Eleverna har intervjuat flera personer och varit ute och fotograferat i närområdet. De spansktalande turisterna kan nu läsa om allt från sevärdheter och naturområden till olika evenemang och restauranger som finns att besöka i närområdet.

– Elevernas respons på projektet har varit väldigt positiv. Det händer något med elevernas engagemang när man jobbar med autentiska projekt, där de får vara med och bestämma och spåna fram idéer kring innehållet. Att skapa en uppgift där eleverna använder språket till att göra en färdig produkt gynnar språkutvecklingen, menar Eva.

Kajsa Rehnman, rektor på Kunskapsgymnasiet Globen, håller med.

– Det är viktigt att vi gör saker tillsammans med eleverna som är på riktigt, som de kan använda även utanför skolans väggar, säger hon.

Enligt Eva har elevernas vilja att träna på att kommunicera på spanska ökat under projektet.

– De har visat ett engagemang och intresse för att skriva så att de spanska turisterna ska förstå. De har fått läsa igenom varandras texter och både fått ge och ta emot kamratbedömningar.

Vill inspirera andra lärare

Språklärargalan, som anordnas av Skolverket under en heldag varje år, vänder sig till språklärare med syftet att inspirera till utveckling av språkundervisningen. Lärarna som deltar på galan, som i år är digital, får lyssna på föreläsningar och delta i samtal med andra språklärare för att utbyta erfarenheter.

Under dagen hålls också en prisutdelning, där deltagarna får ta del av och inspireras av de språkutvecklande projekt som särskilt har utmärkt sig under året. Alla språklärare har varje år möjlighet att ansöka om Europeiska kvalitetsutmärkelsen i språk, The European Language Label. I år gick Inspirationspriset, som går till en lärare som inspirerats av en tidigare vinnare, till Eva Söderblom för Visitagloben.se.

– Det känns jätteroligt att vi har vunnit det här priset. Om vårt projekt kan inspirera andra lärare till att göra något liknande är det såklart jättekul, säger Eva.

Hon poängterar att man som lärare inte ska vara rädd för att prova nya saker med eleverna.

– Mitt tips är att utgå från elevernas intresse och motivation, och bygga vidare på en uppgift utifrån det. Det ger energi till språkundervisningen.

Se filmen där Eva berättar om hur hon och eleverna har arbetat med projektet!

Här kan du läsa mer om hur det är att gå på Kunskapsgymnasiet.