Gå till innehåll

Eleverna i UF-företaget Nordic T.

Prisregn över Kunskapsgymnasiet Norrköping i regionala UF-finalen

Fem elever från Kunskapsgymnasiet Norrköping vann kategorin Årets UF-företag i regionfinalen i Ungt företagande. Även andraplatsen gick till skolan.
Nu går de tävlande eleverna vidare direkt till SM.
- Vi ska ge järnet hela vägen, säger Ludwig Wilén, en av dem som skapat det segrande företaget Nordic-T.

I slutet av förra veckan var det regionfinal i Ungt företagande i Norrköping. Och det gick minst sagt bra för Kunskapsgymnasiet.

Eleverna bakom Nordic-T vann kategorin Årets UF-företag, tätt följda av Green Padel, som också kommer från skolan. Detta innebär att eleverna i de två företagen kvalificerade sig direkt till SM i Ungt företagande.

Förutom Årets UF-företag vann Nordic-T även kategorin Årets vara. Green Padel tog iställlet hem segern i kategorin Årets Affärsplan.

Ludwig Wilén är en av eleverna bakom Nordic-T.

Stort grattis till det fina resultatet!
- Tack så mycket!

Hur kändes det att vinna kategorin Årets UF-företag?
- Självklart var det superkul, och särskilt roligt var det att vinna den mest prestigefulla kategorin av alla i tävlingen. Segern är ett kvitto på allt det hårda arbete och allt slit vi har lagt ner.

Kan du berätta om er affärsidé?
- Vi gör hållbara golfpeggar av kartong, som går tio gånger snabbare att bryta ner än vanliga peggar. Dessutom ställer du dem direkt på marken istället för att sticka ner dem, vilket gör att du får till en mer konstant sving.

Vad tänker ni nu inför SM?
- Vi ska ge järnet hela vägen. Det största fokuset kommer ligga på försäljning och att fortsätta sälja våra produkter. I övrigt är finalen något vi ser fram emot väldigt mycket och vi är tacksamma för att få representera Östergötland.

De återvinner paddelbollar

Eleverna i Green Padel har också satsat på en hållbar affärsidé. De har hittat ett sätt att återvinna padelbollar genom att lägga dem i en tryckbehållare. Det för att återfå rätt lufttryck och en likvärdig prestanda jämfört med nya bollar.

Oscar Jakobsson är en av eleverna i Green Padel.

Stort grattis till de fina resultaten! Hur var det att tävla i regionfinalen?
- Det var något som från start var ett mål för oss inom företaget, just att göra ett så bra arbete som möjligt i tävlingen, för att ha en bra chans att lyckas i finalen. Att efteråt få det här resultatet är därför väldigt roligt. Det visar att vi har gjort arbetet ordentligt och lyckats med det vi gjort.

Varför tror du att det gick så bra för er?
- Att vår produkt och affärside har fått ett stort intresse tror vi beror på att samhället idag blir alltmer medvetet om miljötrenden. Vi återanvänder ju padelbollar. Detta tillsammans med att vår produkt säljs till ett bra pris, som också lockar kunder, säger Oscar Jakobsson.

Flera nomineringar

Men UF-succén det slutar inte med Nordic-T och Green Padel för Kunskapsgymnasiet Norrköping. Ytterligare fem UF-företag från skolan blev nominerade i regionfinalen. Det innebär att de under våren kommer att fortsätta tävla om platser i SM i Ungt Företagande.

Viktor Storm är lärare till de elever som var med och tävlade.

- Jag och min kollega Niklas Rosell är otroligt stolta över hur eleverna har tagit sig an uppgiften att driva UF-företag. Det känns som ett bra kvitto på att eleverna tycker att det är en rolig kurs som lär dem för livet. Vi ska också rikta beröm mot hela UF-klassen för att vi kan hålla en så pass hög nivå i undervisningen att vi får fram företag som är bäst i Östergötland. Nu håller vi tummarna för att Nordic-T och Green Padel kan försvara Östergötlands och Kunskapsgymnasiets färger på SM.

SM i Ungt företagande äger rum 23-24 maj i Göteborg . 


Hela Kunskapsgymnasiets succéresultat i regionfinalen

  • Nordic-T: Vann kategorierna Årets UF-företag och Årets vara. Kom på andra plats i kategorierna
  • Green Padel: Vann kategorin Årets Affärsplan. Kom på andra plats i kategorin Årets UF-företag. Nominerades i kategorin Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag.

Ytterligare fem UF-företag från Kunskapsgymnasiet Norrköping, som nominerades i olika kategorier i regionfinalen.

  • Ljuskällan UF
  • Diskit UF
  • Take Care UF
  • OurCity UF
  • Perfect Fit UF

Läs mer om hur det är att gå på Kunkapsgymnasiet Norrköping.