Gå till innehåll

Rektorn har ordet mars -
Globen

Kunskapsgymnasiet Globens tillförordnade rektor Christina Becerra om händelser på skolan.

Mars 2024

Hej alla elever och vårdnadshavare!

Hoppas ni har haft ett fint sportlov! Vi på skolan har arbetat med vår kvalitetsplan under ett par dagar under lovet. Vi har utvärderat läsåret så här långt samt förfinat och förberett verksamheten inför resten av våren. I detta rektorsbrev får ni ta del av kommande aktiviteter och ytterligare information.

Skolsäkerhet - våldshandlingar med stora konsekvenser i skolan
Under de senaste åren har Sverige drabbats av flera så kallade skolattacker där någon med avsikt att skada har tagit sig in i en skola. Det är mycket ovanligt och risken för att det ska ske är låg, men konsekvenserna skulle kunna bli allvarliga. MSB, Skolverket, Polisen och många andra samhällsaktörer är därför eniga om att utbildning på området är både viktigt och nödvändigt.

Förra läsåret utbildade Kunskapsskolan samtliga medarbetare på alla våra grund- och gymnasieskolor i hur vi ska agera om vi hamnar i en våldsam situation i eller utanför skolan. Utbildningen hölls av säkerhetsspecialisten Lena Ljungdahl. Även om risken för att det skulle hända är mycket liten så är det absolut avgörande att vi vet vad vi ska göra om vi drabbas. Med rätt agerande kan konsekvenserna av en attack minimeras.

En stor del av utbildningen handlade om det förebyggande arbetet, till exempel hur vi kan minimera risken att bli drabbad, vilka varningssignaler vi ska vara uppmärksamma på och hur vi kan samarbeta med relevanta myndigheter. Det ingick också praktiska moment kring hur man ska agera i själva situationen tills polisen har kommit till platsen. Utbildningen gav oss mer kunskap om hur en skolattack går till och hur vi menalt kan förbereda oss för en sådan situation.

Nästa steg i vårt arbete kring våld i skolmiljön är att utbilda våra elever. Utbildningen för eleverna anpassas utifrån deras ålder och mognad och läggs på en nivå som möter deras behov. Precis som i utbildningen för oss medarbetare så kommer utbildningen med eleverna både innehålla teoretiska och praktiska moment. Respektive studiecoach kommer med start nästa vecka (vecka 11) hålla i en presentation under studiegruppen om detta och med start vecka 13 ska varje klass få öva på inrymning genom att låta eleverna klassvis få barrikadera ett klassrum. Vårt mål med utbildningen är att alla vi på skolan ska känna oss trygga och få mer kunskap om vad vi ska göra om vår skola blir drabbad av en våldshandling. Att utbilda våra elever i detta kommer att ingå i vår årliga plan, såsom brandövningar gör idag.

Städning
Under sportlovet har vi välkomnat ett nytt städbolag till skolan som också har genomfört en storstädning under vår ledighet. Vi ser fram emot att de ska arbeta hos oss och vi kommer att fortsätta prata med eleverna om vikten att hålla skolan fin tillsammans.

Utvecklingssamtal
Tisdagen den 12 mars har vi utvecklingssamtal på skolan. Ni ska ha fått tider inbokade av era barns studiecoacher. Detta är även en schemabrytande dag så era barn kan arbeta hemma med studier under tiden de inte har utvecklingssamtal. Ingen lunch serveras på skolan denna dag. Årskurs 1 bjuds i första hand till skolan, medan år 2 och 3 generellt har samtal via länk. Det är dock respektive studiecoach som bjuder in till samtal i den form hen anser är bäst för eleven. På utvecklingssamtalet ser vi fram emot att prata om era barns skolsituation i sin helhet, förbered er gärna hemma inför detta genom att titta i EDS tillsammans.

Idrottsdagen
Onsdagen den 13 mars har vi vår årliga idrottsdag. Eleverna har fått välja mellan skidor i Romme, skridskor i Kungsträdgården, bad på Eriksdalsbadet, yoga på Friskis och svettis, promenad på Hellasgården, racketsport på Enskede rackethall eller bowling för våra årskurs 3:or - med andra ord, en massa roliga aktiviteter så vi hoppas att eleverna får en toppendag! Information om starttid och mötesplats får eleverna av sina studiecoacher.

Motivationsprojekt år 2
Generellt kan årskurs 2 vara ett svårt år där man som elev varken är ny på skolan eller äldst. Vi har därför velat fokusera på motivation med våra elever i årskurs 2. Detta har vi gjort genom att vårt elevhälsoteam har arbetat fram ett material om motivation och GRIT samt hur elever kan hantera motgångar. Projektet kickstartade i höstas med bio och en föreläsning om GRIT och har fortsatt under studiegruppstid med både studiecoach och elevhälsoteamet. Detta verkar ha varit uppskattat så vi kommer att fortsätta med projektet kommande år.

Studenten och skolavslutningen
Student och skolavslutning närmar sig med stormsteg, vi ser fram emot att fira eleverna dessa dagar. Här kommer mer information om respektive dag.

Studenten
Denna dag firas av årskurs 3 den 5:e juni. Upplägg för dagen är:

Samling i klassrum med studiecoach och klassen vid 10.00. Studentlunch mellan cirka 11.00 och 12.45.

Utspring med start klockan 13.00.

Vi har traditionsenligt en slutspurt av vår poängjakt i maj för att bestämma utspringsordningen. Poängjakten innehåller olika aktiviteter som klassen ska utföra tillsammans för att samla poäng. Några exempel på aktiviteter som poängjakten innehåller är spexbilder, halloweenutklädnader och stadsvandringar. Eleverna kommer att få information om poängjakten löpande. Ni kommer senare i vår att få ordningen för utspring, men eftersom alla klasser springer ut med bara några minuters mellanrum, så är 13.oo en bra tid att förhålla sig till.

Skolavslutning
Skolavslutningen är den 11:e juni för årskurs 1 och 2. Vi inleder med en gemensam avslutning i matsalen och sedan kommer eleverna ha lite olika aktiviteter i sina klasser med sina studiecoacher. Avslutningen är mellan cirka klockan 09.00 och 12.oo, mer information får eleverna när det närmar sig via sin studiecoach.

Viktiga datum nästa termin
Nedan hittar ni viktiga datum för nästa termin, vill du läsa mer och få ett fullständigt kalendarium så besök gärna vår hemsida.

Datum

Aktivitet

12 mars

Hemstudiedag/Utvecklingssamtal

13 mars

Idrottsdag

v.14

Påsklov

10 april

Studiedag

16 april och 27 maj

Omprovshalvdag

10 maj

Klämdag/studiedag

5 juni

Studenten

11 juni

Skolavslutning


Tveka inte att höra av er vid frågor eller funderingar!

Med vänliga hälsningar
Christina Becerra
Tf rektor på Kunskapsgymnasiet Globen

Kom ihåg att följa oss på Instagram: Kunskapsgymnasiet_globen

Vill du läsa fler rektorsbrev? Du hittar alla läsårets rektorsbrev under aktuellt där du kan filtrera på rektorn har ordet.