Gymnasievalet

Gymnasievalet

I årskurs nio ska du göra ditt gymnasieval. Det finns en mängd olika program och skolor att välja mellan och för många kan valet kännas svårt. Här hjälper vi dig med inspiration och går igenom vad du bör tänka på inför att du väljer utbildning.

”Det viktigaste är att lyssna på sig själv”

Maja, Kunskapsgymnasiet Norrköping

Bra att tänka på inför ditt val

Du behöver inte ha hela din framtid utstakad redan nu. Många har ingen aning om vad de vill göra efter studenten. Att välja utbildning handlar istället om att hitta ett program och en inriktning som du är intresserad av. Men också en skola där du trivs och kan utvecklas i din riktning. Här ger vi några tips på hur du kan tänka.

Välj det du själv tycker är viktigast

När vi ska fatta viktiga beslut frågar vi gärna andra om råd. Det kan vara både skönt och bra att höra vad människor du litar på tycker och testa dina tankar och idéer på dem. Men glöm inte att det i slutändan är dig det handlar om. Det är du som ska ägna tre år åt att plugga det du valt.

Frågor att fundera över

För att få en bild av vilka program du som passar bäst för dig kan du ställa dig själv följande frågor:

  • Vad drömmer jag om att arbeta med i framtiden?
  • Har jag något intresse jag verkligen brinner för?
  • Vill jag hålla så många dörrar som möjligt öppna efter studenten?
  • Vill jag plugga vidare eller börja jobba direkt efter gymnasiet?
  • Vad är jag bra på?

Öka dina valmöjligheter

Om du är osäker på vad du vill göra i framtiden kan det vara bra att välja ett högskoleförberedande program som ger dig stora valmöjligheter. Då slipper du komplettera kurser i efterhand och kan i lugn och ro, under din gymnasieutbildning, fundera på vilka drömmar, intressen och yrken du vill satsa på efter studenten.

Vilket program och vilken skola passar dig

Gymnasievalet är egentligen två val. Och i många fall tre. Du väljer både program och skola och ibland även inriktning. Uppläggen på programmen kan se olika ut på olika skolor och skolornas arbetssätt och stämning skiljer sig också åt. Fundera på vad som passar dig bäst, vilken typ av skolmiljö du trivs i och vad som är viktigast för dig för att du ska få en bra studietid.

Besök olika skolor

För att du ska få en bild av vilka skolor och program du kan välja bland anordnas olika gymnasiemässor runt om i Sverige. På gymnasiemässan i din region kan du besöka skolornas montrar och ställa frågor om allt möjligt. När du sedan vet vilka program och skolor du är mest intresserad av kan du gå på deras öppna hus eller prova-på-dagar för att få en känsla för stämningen, lokalerna, undervisningen, lärarna och eleverna.

Lyssna på eleverna

Olika gymnasieskolor har olika profiler, slogans, informationsmaterial och reklamkampanjer för att du ska bli intresserad av just deras utbildningar. Men de som bäst kan berätta om hur det faktiskt är att vara elev på en viss skola är de som har egna erfarenheter. På både gymnasiemässan och de öppna husen brukar elever från olika gymnasieum vara på plats. Ta därför gärna chansen och lyssna på vad de har att säga om sin skola och sitt program.

Och till sist…

Idag byter många av oss karriär och yrkesbana flera gånger under våra liv. Viktigt att komma ihåg är därför att du alltid kan ändra dig. Även om ditt val av gymnasieutbildning är viktig behöver det inte avgöra vad du gör om tio år. För du kan faktiskt alltid ändra dig.

På Kunskapsgymnasiet utmanas du. Du uppmuntras och lärarna ser dig. Det du gör uppskattas och du kan vara den du är.

Vendela, elev på Kunskapsgymnasiet

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.