I årskurs nio ska du göra ditt gymnasieval. Det finns en mängd olika program och skolor att välja mellan och för många kan valet kännas svårt. Här hjälper vi dig med inspiration och går igenom vad du bör tänka på inför att du väljer utbildning.
I årskurs 9 gör du ditt gymnasieval. Mellan vilka datum du kan registrera de skolor och program du vill välja skiljer sig åt mellan olika kommuner, även om valperioden ser ungefär likadan ut över landet. Det första valet du gör, preliminärvalet, sker under januari och februari. Den preliminära antagningen brukar sedan vara klar i april. I april och maj är det omval och detta följs av den slutgiltiga antagningen. Ditt antagningsbeskedet brukar komma i juni och reservantagningen görs mellan juli och september.
Under hösten har du möjlighet att läsa på om olika gymnasieskolor, gå på gymnasiemässan och besöka öppna hus och prova på-dagar. I januari och februari är det sedan dags att göra ditt första val, preliminärvalet. Och i april får du sedan ditt preliminära antagningsbesked.
Mellan januari och februari gör du ditt preliminära val och i april får du ditt preliminära antagningsbesked. I april och maj är det sedan omval. Då kan du välja nya skolor och program om du har ändrat dig efter preliminärvalet. Omvalet följs av den slutgiltiga antagningen, som sker i slutet av juni och början av juli.
Vid reservantagningen tas elever in både till platser som andra tackat nej till och till platser som blivit lediga när någon tackat ja till ett alternativ som legat högre i hens rangordning. Reservantagningen pågår mellan augusti och september.
För att få ett hum om vilka skolor som är aktuella för dig i gymnasievalet kan du räkna ut ditt meritvärde. Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg från högstadiet. Det 17:e betyget är i moderna språk. Det får du tillgodoräkna dig om det höjer ditt meritvärde.
För att få fram ditt meritvärde räknar du om betygen till siffror. Som mest kan du få 340 meritpoäng. Betygsskalan går från A till F. F är icke godkänt, E är godkänt och A är det högsta betyget du kan få.
Så här räknar du om dina betyg:
A: 20 poäng
B: 17,5 poäng
C: 15 poäng
D: 12,5 poäng
E: 10 poäng
F: 0 poäng
Att börja gymnasiet är både roligt och kan vara nervöst i början. Du kanske inte känner någon i din klass eller så undrar du om du verkligen valt rätt program. Att ge dig själv lite tid att komma in i din nya utbildning kan därför vara smart.
Om du ändå känner du att du valt fel, så går det att byta skola, även om det inte alltid är helt enkelt. Det måste finnas en ledig plats på den nya skola du vill börja på och upplägget för programmen kan dessutom se olika ut på olika skolor. Därför är det bra att så tidigt som möjligt börja undersöka vilka alternativ du har. Kontakta sedan den skola du är intresserad av, så får du hjälp med hur du går tillväga för att göra ett skolbyte.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Läs mer om hur vi använder cookies här.